Jadłospis (2022-12-19 - 2022-12-25)


Jadłospis na dzień 2022-12-19
poniedziałek - 2022-12-19
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z(mleka), kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy (jaja, pszenica), mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot z owoców mieszanych..

Podwieczorek: Mandarynka, muffinki (jaja, pszenica) woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2022-12-20
wtorek - 2022-12-20
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą) masło 82%
z(mleka),jajecznica ze szczypiorkiem, porcja kiwi.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron świderki z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (własna produkcja), orzechy do chrupania.
Jadłospis na dzień 2022-12-21
środa - 2022-12-21
Śniadanie: Kasza manna z malinami na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z (mleka), szynka wiejska, papryka kolorowa, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki, pieczony filet drobiowy w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka z(pszenicą),masło 82% z(mleka)serek waniliowy
(zmleka) z żurawiną, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2022-12-22
czwartek - 2022-12-22
Śniadanie: Kakao na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82%z (mleka), sałata, ser żółty (z mleka) z pomidorem malinowym, porcja jabłka.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), klops wieprzowy( jaja, pszenica) z kaszą pęczak, ogórek kiszony z cebulką, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Jogurt naturalny z(mleka) z bananami, chrupki kukurydziane.


Jadłospis na dzień 2022-12-23
piątek - 2022-12-23
Śniadanie: Płatki owsiane z żurawiną na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka),pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem,herbata owocowa.

Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami na żeberku, placki z jabłkiem (mąka pszenna, mleko jaja)
z polewą jogurtowo cynamonową, kompot owocowy.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami (jaja, mąka pszenna), pomarańcza.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia