Jadłospis (2022-12-19 - 2022-12-25)
| poniedziałek - 2022-12-19 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z(mleka), kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z miodem i cytryną. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy (jaja, pszenica), mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot z owoców mieszanych.. Podwieczorek: Mandarynka, muffinki (jaja, pszenica) woda źródlana. |
| wtorek - 2022-12-20 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą) masło 82% z(mleka),jajecznica ze szczypiorkiem, porcja kiwi. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron świderki z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (własna produkcja), orzechy do chrupania. |
| środa - 2022-12-21 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna z malinami na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z (mleka), szynka wiejska, papryka kolorowa, herbata z cytryną. Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki, pieczony filet drobiowy w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, kompot owocowy. Podwieczorek: Bułka kielecka z(pszenicą),masło 82% z(mleka)serek waniliowy (zmleka) z żurawiną, herbata owocowa. |
| czwartek - 2022-12-22 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82%z (mleka), sałata, ser żółty (z mleka) z pomidorem malinowym, porcja jabłka. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), klops wieprzowy( jaja, pszenica) z kaszą pęczak, ogórek kiszony z cebulką, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Jogurt naturalny z(mleka) z bananami, chrupki kukurydziane. |
| piątek - 2022-12-23 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane z żurawiną na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka),pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem,herbata owocowa. Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami na żeberku, placki z jabłkiem (mąka pszenna, mleko jaja) z polewą jogurtowo cynamonową, kompot owocowy. Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami (jaja, mąka pszenna), pomarańcza. Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |