Jadłospis (2023-01-02 - 2023-01-08)
| poniedziałek - 2023-01-02 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, szynka z indyka, pomidor, herbata z cytryną. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, bitki wieprzowe w sosie własnym, surówka z selera, marchwi i rodzynek, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-01-03 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) , masło 82% (z mleka), jajko na twardo z rzodkiewką i szczypiorkiem. Obiad: Zupa porowa na kurczaku ze śmietaną(z mleka) , makaron spaghetti ( pszenica) z mięsem wieprzowym, serem żółtym (z mleka) w sosie pomidorowym, sok marchwiowy. Podwieczorek: Mus owocowy, pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-01-04 |
|---|
|
Śniadanie: Lane kluski(jaja, pszenica) na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), pasta z tuńczyka z jajkiem, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ogórkowa na indyku ze śmietaną (z mleka),potrawka drobiowa z ryżem, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z szynką wiejską i ogórkiem świeżym, herbata owocowa. |
| czwartek - 2023-01-05 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka), papryka kolorowa, winogrono czerwone. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (mąka pszenna) na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot wiśniowy.. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z musem brzoskwiniowym. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |