Jadłospis (2023-01-09 - 2023-01-15)
| poniedziałek - 2023-01-09 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z (mleka), kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa. Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami na kurczaku ze śmietaną (z mleka), pyzy z mięsem wieprzowym, kompot wieloowocowy. Podwieczorek: Mandarynka, placek drożdżowy(jaja ,pszenica), herbata. |
| wtorek - 2023-01-10 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne, na mleku , pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka), parówki drobiowe, ketchup łagodny. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), klopsy drobiowe (jaja, pszenica) w sosie pomidorowym z kaszą pęczak, ogórek kiszony z cebulką, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Jogurt naturalny z(mleka) z brzoskwiniami. |
| środa - 2023-01-11 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% z (mleka), pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami, herbata z cytryną. Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy (jaja, pszenica),mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot truskawkowy. Podwieczorek: Bułka kajzerka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), polędwica drobiowa, rzodkiewka, herbata owocowa. |
| czwartek - 2023-01-12 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb dyniowy z (pszenicą), masło 82 % (z mleka), sałata, ser żółty (z mleka), papryka świeża, porcja jabłka. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną z (mleka), ziemniaki, filet z dorsza (jaja, pszenica), bukiet warzyw na parze, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Makaron świderki ( mąka pszenna) z musem truskawkowo- jogurtowym z (mleka). |
| piątek - 2023-01-13 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % z mleka, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata owocowa. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietana (z mleka) , makaron łazanki (mąka pszenna) z kapustą świeżą i mięsem wieprzowym, sok pomarańczowy 100%. Podwieczorek: Baton zbożowy z żurawiną, mus owocowy Kubuś. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |