Jadłospis (2023-01-09 - 2023-01-15)


Jadłospis na dzień 2023-01-09
poniedziałek - 2023-01-09
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z (mleka), kiełbasa
żywiecka, pomidor, herbata owocowa.

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami na kurczaku ze śmietaną (z mleka), pyzy z mięsem wieprzowym, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Mandarynka, placek drożdżowy(jaja ,pszenica), herbata.
Jadłospis na dzień 2023-01-10
wtorek - 2023-01-10
Śniadanie: Kakao naturalne, na mleku , pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka),
parówki drobiowe, ketchup łagodny.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka),
klopsy drobiowe (jaja, pszenica) w sosie pomidorowym z kaszą pęczak, ogórek kiszony z cebulką, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jogurt naturalny z(mleka) z brzoskwiniami.
Jadłospis na dzień 2023-01-11
środa - 2023-01-11
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% z (mleka),
pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy (jaja, pszenica),mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Bułka kajzerka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), polędwica
drobiowa, rzodkiewka, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-01-12
czwartek - 2023-01-12
Śniadanie: Kawa inka na mleku, chleb dyniowy z (pszenicą), masło 82 % (z mleka), sałata, ser
żółty (z mleka), papryka świeża, porcja jabłka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną z (mleka), ziemniaki, filet z dorsza (jaja, pszenica), bukiet warzyw na parze, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Makaron świderki ( mąka pszenna) z musem truskawkowo- jogurtowym
z (mleka).
Jadłospis na dzień 2023-01-13
piątek - 2023-01-13
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % z mleka,
jajecznica ze szczypiorkiem, herbata owocowa.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietana (z mleka) , makaron łazanki (mąka pszenna) z kapustą świeżą i mięsem wieprzowym, sok pomarańczowy 100%.

Podwieczorek: Baton zbożowy z żurawiną, mus owocowy Kubuś.
Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia