Jadłospis (2023-01-16 - 2023-01-22)
| poniedziałek - 2023-01-16 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane z żurawiną na mleku, bułka pszenna z masłem 82% (z mleka), sałata, szynka z indyka, papryka kolorowa, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, filet indyczy w ziołach, surówka z selera, marchwi z rodzynkami, kompot wieloowocowy. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) kawałkami owoców, biszkopty. |
| wtorek - 2023-01-17 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82%(z mleka), ser żółty (z mleka ) z pomidorem malinowym, porcja jabłka. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki kotlet mielony w panierce (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, woda z miętą i pomarańczą . Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wł.produkcja),pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-01-18 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka),twarożek śmietankowy (z mleka), ogórek świeży, rzodkiewka, herbata z cytryną, mandarynki. Obiad: Rosół z makaronem (pszenno jajecznym) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczona pałka z kurczaka, gotowana marchewka groszkiem i masłem (z mleka), kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z powidłami śliwkowymi, kakao do picia. |
| czwartek - 2023-01-19 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku ,bułka grahamka (pszenicą) masło 82% (z mleka), polędwica sopocka, pomidor, winogrono czerwone. Obiad: Żurek z jajkiem i kiełbaską ze śmietaną(z mleka), naleśniki (jaja, pszenica, mleko) z twarogiem półtłustym (z mleka) z musem truskawkowym, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, herbatniki. |
| piątek - 2023-01-20 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie masło 82% (z mleka), sałata, jajko na twardo ze szczypiorkiem , herbata owocowa. Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, klopsy z dorsza (jaja, pszenica), surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka z oliwą z oliwek, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Bułka jogurtowa, porcja banana, herbata. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |