Jadłospis (2023-01-23 - 2023-01-29)


Jadłospis na dzień 2023-01-23
poniedziałek - 2023-01-23
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, bitki schabowe w sosie własnym, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-01-24
wtorek - 2023-01-24
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica
na mleku ze szczypiorkiem, porcja mandarynki.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku ze śmietaną (z mleka) , makaron spaghetti ( pszenica) z mięsem drobiowym, serem żółtym (z mleka) w sosie pomidorowym, sok marchwiowy.

Podwieczorek: Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka), biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-01-25
środa - 2023-01-25
Śniadanie: Makaron literki na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), twarożek
śmietankowy (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, dżem , herbata.

Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na indyku ze śmietaną (z mleka),gulasz wołowo wieprzowy (mąka pszenna) z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty, kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka), pomidor, herbata
owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-01-26
czwartek - 2023-01-26
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą) masło 82% (z mleka),
sałata, polędwica drobiowa , ogórek świeży, herbata, porcja jabłka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony filet z ryby (jaja, pszenica, miruna b/s), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym.
Jadłospis na dzień 2023-01-27
piątek - 2023-01-27
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka),
parowki 98 % mięsa, papryka czerwona, porcja jabłka.

Obiad: Zupa fasolowa na żeberku z natką pietruszki, kopytka (jaja, mąka pszenna) ze szpinakiem , kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Baton owsiany z żurawiną, soczek ze słomką.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia