Jadłospis (2023-01-23 - 2023-01-29)
| poniedziałek - 2023-01-23 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną. Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, bitki schabowe w sosie własnym, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-01-24 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica na mleku ze szczypiorkiem, porcja mandarynki. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku ze śmietaną (z mleka) , makaron spaghetti ( pszenica) z mięsem drobiowym, serem żółtym (z mleka) w sosie pomidorowym, sok marchwiowy. Podwieczorek: Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka), biszkopty. |
| środa - 2023-01-25 |
|---|
|
Śniadanie: Makaron literki na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, dżem , herbata. Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na indyku ze śmietaną (z mleka),gulasz wołowo wieprzowy (mąka pszenna) z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty, kompot porzeczkowy. Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka), pomidor, herbata owocowa. |
| czwartek - 2023-01-26 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), sałata, polędwica drobiowa , ogórek świeży, herbata, porcja jabłka. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony filet z ryby (jaja, pszenica, miruna b/s), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym. |
| piątek - 2023-01-27 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), parowki 98 % mięsa, papryka czerwona, porcja jabłka. Obiad: Zupa fasolowa na żeberku z natką pietruszki, kopytka (jaja, mąka pszenna) ze szpinakiem , kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Baton owsiany z żurawiną, soczek ze słomką. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |