Jadłospis (2024-02-12 - 2024-02-18)
| poniedziałek - 2024-02-12 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku. (mleko 2%, płatki orkiszowe) Kanapka z filetem z indyka z papryką. (bułka pszenna, masło 82% (z mleka), filet z indyka maślany, papryka czerwona) Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna) Obiad: Zupa staropolska. (woda, mięso drobiowe tuszka z kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, makaron pszenny świderki, natka) Filet z kurczaka panierowany. (woda, mięso drobiowe pierś z kurczaka b/s, olej rzepakowy, jaja kurze całe, bułka tarta (pszenica ) Ziemniaki Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, olejrzepakowy) Kompot wiśniowy (woda, wiśnie mrożone) Podwieczorek: Budyń jaglany na mleku z musem truskawkowym (mleko 2%, płatki jaglane, truskawki mrożone) |
| wtorek - 2024-02-13 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku. (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) Kanapka z twarożkiem śmietankowym z pomidorem. (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), twarożek (z mleka), pomidor.) Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, mięso drobiowe skrzydła indycze, kasza jęczmienna, koper) . Pieczony kotlet wieprzowy mielony. (mięso wieprzowe łopatka b/k, cebula, jaja kurze całe, bułka pszenna, mleko 2%, bułka tarta(pszenica), olej rzepakowy) Ziemniaki. Mizeria z jogurtem (ogórek świeży, jogurt naturalny (z mleka), koper) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona) Podwieczorek: Placek drożdżowy (mąka pszenna, mleko, masło (zmleka), drożdże) Jabłko. Herbata. |
| środa - 2024-02-14 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku. (mleko 2%, płatki kukurydziane) Kanapka z masłem, rzodkiewka. Jajecznica na mleku. (bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka) jaja kurze całe, mleko 2%, rzodkiewka ) Herbata owocowa, bez cukru (woda, herbata owocowa) Obiad: Zupa ogórkowa (woda, mięso drobiowe tuszka z kurczaka , marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana(z mleka) koper). Makaron pełnoziarnisty z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym (mięso wieprzowe szynka b/k, cebula, przecier pomidorowy 30%, olej rzepakowy, oregano, bazylia, ser żółty(z mleka), makaron pełnoziarnisty (pszenica) Sok 100%. (sok winogronowy 100%) Podwieczorek: Ciastka maślane z wiórkami kokosowymi. ( mąka pszenna, masło, śmietana,(z mleka, wiórki kokosowe) Soczek owocowy. |
| czwartek - 2024-02-15 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku. (mleko 2%, kakao 12% tłuszczu) Kanapka z szynką wiejską z ogórkiem. (chleb żytni, masło 82%(z mleka), szynka wieprzowa gotowana, sałata, ogórek świeży) Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (woda, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, barszcz biały zakwas (pszenica), śmietana(z mleka), śmietana 12% (z mleka) koper) Potrawka drobiowa z ryżem. (woda, pierś z indyka b/s, mąka pszenna, olej rzepakowy, ryż biały) Surówka z marchewki i jabłka. ( marchew, jabłko) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona). Podwieczorek: Kanapka z dżemem morelowym. (bułka pszenna, masło 82%(z mleka), dżem morelowy) Mleko do picia. (mleko 2%.) |
| piątek - 2024-02-16 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku. (mleko 2%,płatki owsiane) Kanapka z serem żółtym z pomidorem. (chleb pszenno żytni, masło 82%(z mleka), ser żółty (z mleka), pomidor malinowy) Herbata z cytryną. (woda, herbata czarna, cytryna) Obiad: Zupa buraczkowa. (woda, mięso ze skrzydeł indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, burak, ziemniaki, śmietana 12% (z mleka ) Pieczony filet z ryby (miruna b/s, mąka pszenna, olej rzepakowy) Ziemniaki. Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, natka, olej rzepakowy) Kompot z czarnej porzeczki. (woda, czarna porzeczka mrożona). Podwieczorek: Mus owocowo warzywny (marchew, jabłko, arbuz) Pałka kukurydziana. |