Jadłospis (2025-01-13 - 2025-01-19)
| poniedziałek - 2025-01-13 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (mleko 2%, płatki owsiane) Kanapka z sałatą, szynką z indyka i pomidorem. (bułka śniadaniowa pszenna, masło 82% (z mleka), filet z indyka gotowany, pomidor) Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna). Obiad: Zupa porowa. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, mięso drobiowe tuszka kurczaka, ziemniaki, szynka wedzona, śmietana 18%(z mleka) natka) Spaghetti bolognese .(woda, mięso wieprzowe szynka surowa b/k, cebula, czosnek, , przecier pomidorowy, olej rzepakowy, makaron (pszenica), bazylia, ser mozzarella (z mleka) Kompot wiśniowy (woda, wiśnie mrożone). Podwieczorek: Mus 100% (jabłko, banan, kiwi) Biszkopty (jaja, pszenica) |
| wtorek - 2025-01-14 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) Kanapka z twarożkiem , ogórek świeży Kanapka z dżemem truskawkowym. (bagietka pszenna, masło 82% (z mleka), twarożek (z mleka), ogórek świeży, dżem truskawkowy). Obiad: Zupa ziemniaczana. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, żeberka wieprzowe, śmietana 12% (z mleka) . Klopsy wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną. (mięso wieprzowe łopatka b/k, jaja kurze całe, bułka pszenna zwykła, cebula, olej rzepakowy, kasza jęczmienna perłowa) Surówka z czerwonej kapusty. (kapusta czerwona, olej rzepakowy, cytryna) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona). Podwieczorek: Kanapka z szynką wiejską, papryka żółta. (pieczywo żytnie, masło 82% (z mleka), szynka gotowana wiejska, papryka czerwona) Herbata owocowa. (woda, herbata owocowa). |
| środa - 2025-01-15 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku. (mleko 2%, płatki kukurydziane Nestle) Kanapka z pastą z makreli wędzonej z natką pietruszki. (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), makrela wędzona, natka pietruszki, ogórek kiszony) Herbata owocowa, bez cukru (woda, herbata owocowa). Obiad: Rosół z makaronem. (woda, mięso drobiowe ze skrzydeł indyka, mięso wołowe rostbef, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, makaron pszenny, natka). Pieczone podudzie z kurczaka. (podudzie z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawa ziołowa) Ziemniaki z koperkiem. Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem. (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny (z mleka). Sok 100% (sok wieloowocowy 100%). Podwieczorek: Jogurt truskawkowy. (jogurt naturalny 2% (z mleka), truskawki mrożone) Wafle ryżowe. (wafle ryżowe naturalne) |
| czwartek - 2025-01-16 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku. (mleko 2%, kakao 12% tłuszczu) Kanapka z sałatą, serem żółtym , papryka czerwona. (bułka kukurydziana pszenna, masło 82%(z mleka), ser żółty gouda(z mleka), papryka czerwona). Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, mięso z kurczaka tuszka, ryż biały, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12%(z mleka) natka) Panierowany kotlet schabowy. (mięso wieprzowe schab b/k, olej rzepakowy, bułka tarta pszenna, jaja kurze całe) Ziemniaki puree. (ziemniaki, mleko, masło) Mizeria z jogurtem naturalnym. (ogórek świeży, jogurt naturalny (z mleka) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona). Podwieczorek: Banan. Herbatniki. (pszenica) Herbata z cytryną. (woda, herbata czarna, cytryna) |
| piątek - 2025-01-17 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku. (mleko 2%,płatki orkiszowe) Kanapka z sałatą, jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem (chleb pszenno żytni, masło 82%(z mleka), sałata, jaja kurze całe, rzodkiewka) Herbata z miodem. (woda, herbata czarna, miód). Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową.. (woda, mięso ze skrzydeł indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, brukselka,, natka) Kluski leniwe z masłem.. (mąka pszenna, jaja kurze całe, twaróg półtłusty (z mleka), masło (z mleka). Surówka z marchewki . (marchewka, rodzynki) Woda z miętą i cytryną (woda, cytryna, mięta). Podwieczorek: Bułka maślana. (pszenica, jaja) Herbata malinowa. Mandarynka. |