Jadłospis (2025-09-15 - 2025-09-21)
poniedziałek - 2025-09-15 |
---|
Śniadanie: Kakao na mleku (mleko 2% kakao 12 %tłuszczu proszek), kanapka z sałatą, filetem z indyka, papryka kolorowa. ( bułka kukurydziana pszenna, masło 82% z mleka, sałata, filet z indyka pieczony, papryka żółta, papryka czerwona). Gruszka. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną (woda, mięso drobiowe tuszka z kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, kasza jęczmienna, koper). Spaghetti bolognese (woda, mięso wieprzowe szynka b/k, czosnek, cebula, olej rzepakowy, pomidory z puszki krojone b/s, bazylia, makaron spaghetti (pszenica). Woda z miętą i cytryną (woda, mięta świeża, cytryna). Podwieczorek: Jogurt truskawkowy (z mleka). Chrupki kukurydziane. |
wtorek - 2025-09-16 |
---|
Śniadanie: Lane kluski na mleku (mleko 2%, mąka pszenna, jaja kurze całe). Kanapka z sałatą, serem żółtym z rzodkiewką (chleb pszenno żytni, masło 82 % z mleka, ser żółty gouda z mleka, rzodkiewka). Herbata owocowa bez cukru (woda, herbata owoce leśne). Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (woda, mięso drobiowe skrzydło z indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ryż biały, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12 % z mleka). Eskalopki z kurczaka (mięso drobiowe pierś kurczaka b/s, olej rzepakowy, papryka słodka), ziemniaki puree (woda, ziemniaki, masło 82% z mleka, mleko 2%), fasolka szparagowa z wody (fasolka szparagowa mrożona). Kompot z czarnej porzeczki (woda, porzeczka mrożona). Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną (płatki owsiane, żurawina suszona), jabłko, herbata. |
środa - 2025-09-17 |
---|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku (mleko 2% kawa zbożowa żyto jęczmień), kanapka z twarożkiem śmietankowym z pomidorem, kanapka z twarożkiem z dżemem truskawkowym ( bułka pszenna, masło 82 % z mleka, twarożek śmietankowy z mleka, pomidor, dżem truskawkowy niskosłodzony), jabłko. Obiad: Zupa krem z białych warzyw z grzankami (woda, mięso ze skrzydeł z indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kalafior świeży, kalarepa, ziemniaki, śmietana 12 % z mleka, bułka pszenna). Pierogi z kapustą i mięsem (woda, mąka pszenna, jaja kurze całe, mięso wieprzowe szynka b/k, kapusta), marchewka słupki, sok 100% wieloowocowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wyrób własny (woda, wiśnie mrożone, jabłko, skrobia ziemniaczana). Muffinki (jaja, pszenica) |
czwartek - 2025-09-18 |
---|
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym (mleko 2%, kasza manna pszenica, maliny) Kanapka z pastą z czerwonej soczewicy z pomidorami suszonymi (chleb pszenno żytni, masło 82% z mleka, soczewica czerwona suche, pomidory suszone, czosnek, olej rzepakowy) Herbata (woda, herbata czarna) Obiad: Żurek z jajkiem (woda, żeberka wieprzowe, kiełbasa wiejska pieczona, pietruszka korzeń, seler, jaja kurze całe, zakwas do żurku (pszenica) śmietana 12% (z mleka). Kotlet z dorsza (filet dorsz b/s, jaja kurze całe, bułka pszenna zwykła, olej rzepakowy, bułka tarta (pszenica). Ziemniaki (woda, ziemniaki). Bukiet warzyw na parze (brokuł, kalafior, marchew). Kompot ze śliwek (woda, śliwki). Podwieczorek: Kanapka z masłem z synka wiejską, ogórek świeży (bułka kajzerka (pszenica), masło 82% z mleka, szynka wiejska, ogórek świeży). Herbata (woda, herbata czarna , cytryna). |
piątek - 2025-09-19 |
---|
Śniadanie: Kakao na mleku (mleko 2%, kakao 12 % tłuszczu) kanapka z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem ( chleb pszenno żytni, masło 82% z mleka, jaja kurze całe, rzodkiewka, szczypiorek). Banan. Obiad: Zupa fasolowa (woda, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, ziemniaki, seler, por, fasola nasiona suche, natka) Makaron z serem i sosem truskawkowym (makaron świderki pszenica, twaróg półtłusty z mleka, truskawki mrożone) Kompot owocowy ( woda, mieszanka kompotowa). Podwieczorek: Mus owocowo warzywny (marchew, banan, arbuz) biszkopty (jaja, pszenica). |