Jadłospis (2023-04-24 - 2023-04-30)
| poniedziałek - 2023-04-24 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka kajzerka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), filet indyczy z sałatą z ogórek świeży, szczypiorek, winogrona czerwone. Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), pulpety gotowane z piersi kurczaka w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka marchewki, pora z rodzynkami, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jogurt gruszkowy (mleko),pałka kukurydziana. |
| wtorek - 2023-04-25 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo z ziarnem słonecznika (z pszenicą) masło 82%(z mleka), jajko na twardo, papryka czerwona, rzodkiewka, porcja jabłka, herbata. Obiad: Krupnik z kasza jęczmienną z ziemniakami na kurczaku, makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka) z bazylią, woda z miętą i cytryna. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty bez cukru, orzechy włoskie do chrupania. |
| środa - 2023-04-26 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), pasta z twarogu półtłustego (z mleka) z miętą i pomarańczą, ogórek świeży słupki. Obiad: Zupa ogórkowa na indyku z koperkiem , ziemniaki gotowane, nuggetsy z piersi kurczaka ( jaja, pszenica), surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Banan, mini herbatniki, herbata miętowa. |
| czwartek - 2023-04-27 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb żytni masło 82% (z mleka), kiełbasa szynkowa, papryka kolorowa, rzodkiewka, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku zabielana śmietaną (z mleka), indyk z warzywami w sosie słodko kwaśnym z ryżem, sok 100% marchew jabłko. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, kawa inka na mleku. |
| piątek - 2023-04-28 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka grahamka (pszenica) , masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), pomidor, szczypiorek. Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem świderki ( mąka pszenna) na indyku ze śmietaną (z mleka) , ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet z ryby (jaja, pszenica, dorsz), bukiet warzyw na parze, kompot owocowy. Podwieczorek: Budyń jaglany na mleku z musem malinowym. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. |