Jadłospis (2023-04-24 - 2023-04-30)


Jadłospis na dzień 2023-04-24
poniedziałek - 2023-04-24
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka kajzerka (z pszenicą), z masłem 82%
(z mleka), filet indyczy z sałatą z ogórek świeży, szczypiorek, winogrona czerwone.

Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), pulpety gotowane z piersi kurczaka w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka marchewki, pora z rodzynkami, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurt gruszkowy (mleko),pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-04-25
wtorek - 2023-04-25
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo z ziarnem słonecznika (z pszenicą)
masło 82%(z mleka), jajko na twardo, papryka czerwona, rzodkiewka, porcja jabłka, herbata.

Obiad: Krupnik z kasza jęczmienną z ziemniakami na kurczaku, makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka) z bazylią, woda z miętą i cytryna.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty bez cukru, orzechy włoskie do
chrupania.
Jadłospis na dzień 2023-04-26
środa - 2023-04-26
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo pszenne, masło 82%
(z mleka), pasta z twarogu półtłustego (z mleka) z miętą i pomarańczą, ogórek świeży słupki.

Obiad: Zupa ogórkowa na indyku z koperkiem , ziemniaki gotowane, nuggetsy z piersi kurczaka ( jaja, pszenica), surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Banan, mini herbatniki, herbata miętowa.
Jadłospis na dzień 2023-04-27
czwartek - 2023-04-27
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb żytni masło 82% (z mleka), kiełbasa szynkowa, papryka kolorowa, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku zabielana śmietaną (z mleka), indyk z warzywami w sosie słodko kwaśnym z ryżem, sok 100% marchew jabłko.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, kawa inka na mleku.
Jadłospis na dzień 2023-04-28
piątek - 2023-04-28
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka grahamka (pszenica) , masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), pomidor, szczypiorek.

Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem świderki ( mąka pszenna) na indyku ze śmietaną (z mleka) , ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet z ryby (jaja, pszenica,
dorsz), bukiet warzyw na parze, kompot owocowy.

Podwieczorek: Budyń jaglany na mleku z musem malinowym.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.