Jadłospis (2023-04-17 - 2023-04-23)
| poniedziałek - 2023-04-17 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), sałata, pieczony filet drobiowy, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną. Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jabłko, batonik owsiany, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-04-18 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) masło 82% (z mleka), parówka wieprzowa 98 % mięsa, papryka czerwona, porcja jabłka. Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot śliwkowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (z pszenicą), masło (z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), pomidor malinowy, kiełki rzodkiewki, herbata. |
| środa - 2023-04-19 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką , herbata malinowa. Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na indyku z natką pietruszki , ziemniaki z koperkiem, gotowana pałka z kurczaka, marchewka z zielonym groszkiem, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Koktajl bananowy z miodem na jogurcie naturalnym (z mleka). |
| czwartek - 2023-04-20 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), papryka żółta, pomidor. Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, panierowany filet z ryby ( miruna b/s, jaja, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka maślana, jabłko, marchewka do chrupania, herbata. |
| piątek - 2023-04-21 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), filet z indyka, ogórek świeży, szczypiorek , herbata z cytryną. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron rurki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, sok marchwiowy. Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, herbatniki. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |