Jadłospis (2023-04-17 - 2023-04-23)


Jadłospis na dzień 2023-04-17
poniedziałek - 2023-04-17
Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka),
sałata, pieczony filet drobiowy, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jabłko, batonik owsiany, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-04-18
wtorek - 2023-04-18
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą)
masło 82% (z mleka), parówka wieprzowa 98 % mięsa, papryka czerwona, porcja jabłka.

Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (z pszenicą), masło (z mleka), twarożek śmietankowy
(z mleka), pomidor malinowy, kiełki rzodkiewki, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-04-19
środa - 2023-04-19
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką , herbata malinowa.

Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na indyku z natką pietruszki , ziemniaki
z koperkiem, gotowana pałka z kurczaka, marchewka z zielonym groszkiem, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Koktajl bananowy z miodem na jogurcie naturalnym (z mleka).
Jadłospis na dzień 2023-04-20
czwartek - 2023-04-20
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82%
(z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), papryka żółta, pomidor.

Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, panierowany filet z ryby ( miruna b/s, jaja, mąka pszenna), surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki
z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka maślana, jabłko, marchewka do chrupania, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-04-21
piątek - 2023-04-21
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie ,
masło 82% (z mleka), filet z indyka, ogórek świeży, szczypiorek , herbata z cytryną.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron rurki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, sok marchwiowy.

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, herbatniki.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.


Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia