Jadłospis (2023-04-10 - 2023-04-16)


Jadłospis na dzień 2023-04-11
wtorek - 2023-04-11
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku , pieczywo mieszane (z pszenicą), masło 82% (z mleka),ser żółty (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek.

Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną z mleka, makaron razowy spaghetti (mąka pszenna) z mięsem wieprzowym, pomidorami z bazylią, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym.
Jadłospis na dzień 2023-04-12
środa - 2023-04-12
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb z ziarnem z (pszenicą), masło 82% z (mleka), pieczony filet z indyka, pomidor, szczypiorek herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlet schabowy (jaja, pszenica), mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Jogurt brzoskwiniowy (z mleka), pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-04-13
czwartek - 2023-04-13
Śniadanie: Kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mleku, bułka wrocławska z (pszenicą), masło 82 % (z mleka), jajecznica, papryka świeża.

Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), potrawka drobiowa ( mąka pszenna, śmietana (z mleka) z ryżem, surówka z marchewki i jabłka, sok wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), szynka wiejska, ogórek świeży, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-04-14
piątek - 2023-04-14
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % z mleka, twarożek kanapkowy z (mleka) z rzodkiewką i szczypiorkiem, dżem morelowy, herbata
z cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem(mąka pszenna) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczone pulpety z ryby (dorsz, jaja, pszenica), surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki, kompot owocowy.

Podwieczorek: Baton owsiany, mus owocowy.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia