Jadłospis (2023-04-03 - 2023-04-09)


Jadłospis na dzień 2023-04-03
poniedziałek - 2023-04-03
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku , bułka kielecka z(pszenicą), masło 82% z (mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną z (mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, mix sałat z prażonym słonecznikiem z oliwą z oliwek, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Banan, mini herbatniki, woda źródlana
Jadłospis na dzień 2023-04-04
wtorek - 2023-04-04
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą),masło 82% (z mleka), twaróg półtłusty( z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, miód, herbata owocowa.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gotowane klopsy wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą perłową, ogórek kiszony z cebulką czerwoną,
kompot owocowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82 % (z mleka), powidła śliwkowe, mleko do
picia.
Jadłospis na dzień 2023-04-05
środa - 2023-04-05
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka grahamka (z pszenicą), masło 82% z(mleka), sałata, ser żółty z(mleka), pomidor, porcja jabłka.

Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na mięsie mieszanym, pieczona pałka
z kurczaka, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, wafle ryżowe
Jadłospis na dzień 2023-04-06
czwartek - 2023-04-06
Śniadanie: Makaron literki na mleku ,pieczywo żytnie, masło 82 % z(mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym, papryka świeża, herbata z cytryną.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku , ziemniaki, pieczony kotlet mielony (jaja,pszenica), buraczki zasmażane z masłem (z mleka), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Jogurt naturalny(z mleka) z bananami, biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-04-07
piątek - 2023-04-07
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % (z mleka), sałata,
polędwica sopocka z ogórkiem i szczypiorkiem.

Obiad: Barszcz biały z jajkiem i kiełbaską swojską zabielany śmietaną z(mleka), kopytka (jaja, mąka pszenna) ze szpinakiem z cebulką, sok marchew z jabłkiem.

Podwieczorek: Muffinki z malinami (jaja, pszenica) wł. produkcja, herbata miętowa.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia