Jadłospis (2023-04-03 - 2023-04-09)
| poniedziałek - 2023-04-03 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku , bułka kielecka z(pszenicą), masło 82% z (mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną z (mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, mix sałat z prażonym słonecznikiem z oliwą z oliwek, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Banan, mini herbatniki, woda źródlana |
| wtorek - 2023-04-04 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą),masło 82% (z mleka), twaróg półtłusty( z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, miód, herbata owocowa. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gotowane klopsy wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą perłową, ogórek kiszony z cebulką czerwoną, kompot owocowy. Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82 % (z mleka), powidła śliwkowe, mleko do picia. |
| środa - 2023-04-05 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka grahamka (z pszenicą), masło 82% z(mleka), sałata, ser żółty z(mleka), pomidor, porcja jabłka. Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na mięsie mieszanym, pieczona pałka z kurczaka, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wiśniowy. Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, wafle ryżowe |
| czwartek - 2023-04-06 |
|---|
|
Śniadanie: Makaron literki na mleku ,pieczywo żytnie, masło 82 % z(mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym, papryka świeża, herbata z cytryną. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku , ziemniaki, pieczony kotlet mielony (jaja,pszenica), buraczki zasmażane z masłem (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Jogurt naturalny(z mleka) z bananami, biszkopty bez cukru. |
| piątek - 2023-04-07 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % (z mleka), sałata, polędwica sopocka z ogórkiem i szczypiorkiem. Obiad: Barszcz biały z jajkiem i kiełbaską swojską zabielany śmietaną z(mleka), kopytka (jaja, mąka pszenna) ze szpinakiem z cebulką, sok marchew z jabłkiem. Podwieczorek: Muffinki z malinami (jaja, pszenica) wł. produkcja, herbata miętowa. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |