Jadłospis (2023-03-27 - 2023-04-02)


Jadłospis na dzień 2023-03-27
poniedziałek - 2023-03-27
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), filet
z indyka , papryka świeża, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica), gotowana marchewka z groszkiem z masełkiem (z mleka), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, wafle ryżowe.
Jadłospis na dzień 2023-03-28
wtorek - 2023-03-28
Śniadanie: Kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo żytnie (pszenica),
masło 82% (z mleka), sałata, jajko na twardo z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Obiad: Zupa porowa z szynką wędzoną na indyku z ziemniakami śmietaną (z mleka), gulasz wieprzowy (mąka pszenna, śmietana z mleka) z kaszą gryczaną (pszenica), surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka) z żurawiną suszoną, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-03-29
środa - 2023-03-29
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z(mleka),
pasta z czerwonej soczewicy, herbata miętowa.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), bukiet warzyw na parze ( brokuł, kalafior), kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym.
Jadłospis na dzień 2023-03-30
czwartek - 2023-03-30
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka kajzerka (z pszenicą), masło 82%
z(mleka),sałata, ser żółty(z mleka), pomidor, rzodkiewka.

Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką pietruszki, ziemniaka z koperkiem, pieczony filet z ryby (miruna b/s), surówka z marchewki i jabłka, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka), pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-03-31
piątek - 2023-03-31
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% z(mleka), twarożek
kanapkowy(z mleka), ogórek świeży, papryka kolorowa, herbata.

Obiad: Zupa grochowa na żeberku z ziemniakami, ryż brązowy z sosem
z jogurtu naturalnego (z mleka) z jabłkiem prażonym z cynamonem, sok wieloowocowy.

Podwieczorek: Mandarynka, mini muffinki, woda źródlana.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia