Jadłospis (2023-03-27 - 2023-04-02)
| poniedziałek - 2023-03-27 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), filet z indyka , papryka świeża, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica), gotowana marchewka z groszkiem z masełkiem (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, wafle ryżowe. |
| wtorek - 2023-03-28 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo żytnie (pszenica), masło 82% (z mleka), sałata, jajko na twardo z rzodkiewką i szczypiorkiem. Obiad: Zupa porowa z szynką wędzoną na indyku z ziemniakami śmietaną (z mleka), gulasz wieprzowy (mąka pszenna, śmietana z mleka) z kaszą gryczaną (pszenica), surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka) z żurawiną suszoną, herbata. |
| środa - 2023-03-29 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z(mleka), pasta z czerwonej soczewicy, herbata miętowa. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), bukiet warzyw na parze ( brokuł, kalafior), kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym. |
| czwartek - 2023-03-30 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka kajzerka (z pszenicą), masło 82% z(mleka),sałata, ser żółty(z mleka), pomidor, rzodkiewka. Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką pietruszki, ziemniaka z koperkiem, pieczony filet z ryby (miruna b/s), surówka z marchewki i jabłka, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka), pałka kukurydziana. |
| piątek - 2023-03-31 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% z(mleka), twarożek kanapkowy(z mleka), ogórek świeży, papryka kolorowa, herbata. Obiad: Zupa grochowa na żeberku z ziemniakami, ryż brązowy z sosem z jogurtu naturalnego (z mleka) z jabłkiem prażonym z cynamonem, sok wieloowocowy. Podwieczorek: Mandarynka, mini muffinki, woda źródlana. Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |