Jadłospis (2023-03-20 - 2023-03-26)
| poniedziałek - 2023-03-20 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, szynka wiejska, papryka kolorowa. Obiad: Zupa brokułowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, bitki schabowe w sosie własnym z cebulką, mini marchewki gotowane, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Jabłko, biszkopty bez cukru, soczek ze słomką. |
| wtorek - 2023-03-21 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą), masło 82%(z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka) z miodem, rzodkiewka, pomidor, herbata. Obiad: Zupa z kaszą jęczmienną i ziemniakami na indyku, makaron razowy spaghetti z mięsem wieprzowym, serem żółtym (z mleka) w sosie pomidorowym z bazylią, woda z pomarańczą. Podwieczorek: Gofry wł. produkcja (jaja, pszenica, mleko) z borówkami, herbata miętowa. |
| środa - 2023-03-22 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne z mlekiem, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka) sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, szczypiorek. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), kluski leniwe (jaja, pszenica, twaróg (z mleka) z masełkiem (z mleka), sok marchwiowo jabłkowy. Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną, banan, woda źródlana. |
| czwartek - 2023-03-23 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb krojony pszenno żytni, masło 82% (z mleka) z serem gouda (z mleka) z pomidorem malinowym, herbata owocowa. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (mąka pszenna) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet indyczy w ziołach, mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek; Bułka pszenna z masłem 82% (z mleka) z konfiturą wiśniową, kakao z mlekiem. |
| piątek - 2023-03-24 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica ze szczypiorkiem, porcja jabłka. Obiad: Krupnik ryżowy na kurczaku z koperkiem, ziemniaki, panierowany kotlet z ryby (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kiszonej kapusty, marchewki z natką pietruszki z oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, pałka kukurydziana. Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |