Jadłospis (2023-03-20 - 2023-03-26)


Jadłospis na dzień 2023-03-20
poniedziałek - 2023-03-20
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, szynka wiejska, papryka kolorowa.

Obiad: Zupa brokułowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, bitki schabowe w sosie własnym z cebulką, mini marchewki gotowane, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jabłko, biszkopty bez cukru, soczek ze słomką.
Jadłospis na dzień 2023-03-21
wtorek - 2023-03-21
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą), masło 82%(z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka) z miodem, rzodkiewka, pomidor, herbata.

Obiad: Zupa z kaszą jęczmienną i ziemniakami na indyku, makaron razowy spaghetti z mięsem wieprzowym, serem żółtym (z mleka) w sosie pomidorowym z bazylią, woda z pomarańczą.

Podwieczorek: Gofry wł. produkcja (jaja, pszenica, mleko) z borówkami, herbata
miętowa.
Jadłospis na dzień 2023-03-22
środa - 2023-03-22
Śniadanie: Kakao naturalne z mlekiem, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka) sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, szczypiorek.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), kluski leniwe (jaja, pszenica, twaróg (z mleka) z masełkiem (z mleka), sok marchwiowo jabłkowy.

Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną, banan, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-03-23
czwartek - 2023-03-23
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb krojony pszenno żytni, masło 82% (z mleka) z serem gouda (z mleka) z pomidorem malinowym, herbata owocowa.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (mąka pszenna) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet indyczy w ziołach, mizeria z jogurtem naturalnym
(z mleka), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek; Bułka pszenna z masłem 82% (z mleka) z konfiturą wiśniową,
kakao z mlekiem.
Jadłospis na dzień 2023-03-24
piątek - 2023-03-24
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica ze szczypiorkiem, porcja jabłka.

Obiad: Krupnik ryżowy na kurczaku z koperkiem, ziemniaki, panierowany kotlet z ryby (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kiszonej kapusty, marchewki z natką pietruszki z oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, pałka kukurydziana.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia