Jadłospis (2023-03-13 - 2023-03-19)
| poniedziałek - 2023-03-13 |
|---|
|
Śniadanie: Lane kluski(jaja, pszenica) na mleku, bułka kajzerka z(pszenicą), masło 82% z (mleka), ser żółty (z mleka) z pomidorem malinowym, herbata z cytryną. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki, filet z kurczaka panierowany (jaja) w płatkach kukurydzianych (jaja, pszenica), fasolka szparagowa z masłem (z mleka), kompot wiśniowy. Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną, soczek wieloowocowy. |
| wtorek - 2023-03-14 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, szynka wiejska, papryka kolorowa. Obiad: Zupa neapolitańska na kurczaku z makaronem(mąka pszenna) z serem żółtym(z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony wieprzowy (jaja, pszenica) buraki duszone, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Koktajl bananowy z jogurtem naturalnym (z mleka). |
| środa - 2023-03-15 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane, masło 82% (z mleka), twaróg półtłusty (z mleka), miód, ogórek świeży, herbata owocowa. Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka), gulasz wieprzowo wołowy w sosie paprykowym z kaszą pęczak, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka, masło 82% (z mleka), pasta jajeczna, kiełki rzodkiewki, herbata. |
| czwartek - 2023-03-16 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka grahamka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, papryka świeża. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną , ziemniaki, filet z ryby (miruna b/s, pszenica, jaja), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Mus Kubuś owocowo warzywny, herbatniki. |
| piątek - 2023-03-17 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek śmietankowy (z mleka), rzodkiewka, powidła śliwkowe, herbata z cytryną Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami na żeberku , makaron świderki (mąka pszenna) z sosem z truskawek i jogurtu naturalnego (z mleka), sok marchwiowy Podwieczorek: Pieczywo pszenno żytnie z masłem 82% (z mleka),sałatka jarzynowa z jajkiem, herbata. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |