Jadłospis (2023-03-06 - 2023-03-12)


Jadłospis na dzień 2023-03-06
poniedziałek - 2023-03-06
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka),
z szynką z indyka, sałatą i pomidorem malinowym, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlet schabowy (jaja, pszenica), ogórek świeży z jogurtem
naturalnym (z mleka), kompot śliwkowy .

Podwieczorek: Banan, mini herbatniki (mąka pszenna), woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-03-07
wtorek - 2023-03-07
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo z ziarnem dyni ( pszenica) , masło 82%
(z mleka), parówka drobiowa, ketchup łagodny, porcja jabłka.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka) , makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z sosem truskawkowym , sok marchwiowy.

Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-03-08
środa - 2023-03-08
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka),
pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami suszonymi, herbata z miodem.

Obiad: Zupa porowa z ziemniakami na indyku ze śmietaną (z mleka), klops drobiowy (jaja, pszenica) w sosie chrzanowym z kaszą kuskus, surówka z selera, marchwi
z rodzynkami, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z szynką wiejską i ogórkiem świeżym, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-03-09
czwartek - 2023-03-09
Śniadanie: Kakao naturalne z mlekiem, bułka grahamka (z pszenicą) masło 82%
(z mleka), jajecznica ze szczypiorkiem na mleku, winogrona czerwone.

Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron razowy pełnoziarnisty rurki (pszenica) z mięsem indyczym w sosie szpinakowym, marchewka
z jabłkiem, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wł. produkcja), biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-03-10
piątek - 2023-03-10
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie ,
masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty (z mleka), papryka kolorowa , herbata owocowa.

Obiad: Żurek z jajkiem na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet z ryby (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kiszonej kapusty z oliwą
z oliwek, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Bułka drożdżowa z jabłkiem (jaja,pszenica) mleko do picia.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia