Jadłospis (2023-03-06 - 2023-03-12)
| poniedziałek - 2023-03-06 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), z szynką z indyka, sałatą i pomidorem malinowym, herbata z cytryną. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlet schabowy (jaja, pszenica), ogórek świeży z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot śliwkowy . Podwieczorek: Banan, mini herbatniki (mąka pszenna), woda źródlana. |
| wtorek - 2023-03-07 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo z ziarnem dyni ( pszenica) , masło 82% (z mleka), parówka drobiowa, ketchup łagodny, porcja jabłka. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka) , makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z sosem truskawkowym , sok marchwiowy. Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-03-08 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z czerwonej soczewicy z pomidorami suszonymi, herbata z miodem. Obiad: Zupa porowa z ziemniakami na indyku ze śmietaną (z mleka), klops drobiowy (jaja, pszenica) w sosie chrzanowym z kaszą kuskus, surówka z selera, marchwi z rodzynkami, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z szynką wiejską i ogórkiem świeżym, herbata owocowa. |
| czwartek - 2023-03-09 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne z mlekiem, bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), jajecznica ze szczypiorkiem na mleku, winogrona czerwone. Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron razowy pełnoziarnisty rurki (pszenica) z mięsem indyczym w sosie szpinakowym, marchewka z jabłkiem, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wł. produkcja), biszkopty bez cukru. |
| piątek - 2023-03-10 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty (z mleka), papryka kolorowa , herbata owocowa. Obiad: Żurek z jajkiem na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet z ryby (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Bułka drożdżowa z jabłkiem (jaja,pszenica) mleko do picia. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |