Jadłospis (2023-02-27 - 2023-03-05)
| poniedziałek - 2023-02-27 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z (mleka), polędwica sopocka z ogórkiem świeżym, herbata owocowa. Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti (mąka pszenna)z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, serem żółtym (z mleka) z bazylią, kompot z czerwonej porzeczki. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, biszkopty. |
| wtorek - 2023-02-28 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka grahamka (z pszenicą), sałata, ser żółty (z mleka), pomidor, szczypiorek, porcja jabłka. Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki duszone (mąka pszenna), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym. |
| środa - 2023-03-01 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, bułka pszenna, masło 82% (z mleka), jajko na twardo z rzodkiewką, herbata z cytryną. Obiad: Rosół z makaronem nitki (pszenno jajecznym) na indyku, ziemniaki, filet z kurczaka (jaja, pszenica) w płatkach kukurydzianych, gotowana marchew z zielonym groszkiem, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem morelowy, kawa inka na mleku. |
| czwartek - 2023-03-02 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z(mleka), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, winogrona czerwone. Obiad: Zupa gołąbkowa z ryżem z kapustą włoską z mięsem wieprzowym mielonym, racuchy (jaja, mleko, mąka pszenna) z jabłkiem z polewą jogurtową (z mleka), kompot owocowy. Podwieczorek: Mus warzywno- owocowy, wafle ryżowe. |
| piątek - 2023-03-03 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami , pieczywo żytnie, masło 82% z (mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), papryka świeża, herbata . Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku, ziemniaki, panierowany filet z ryby (jaja, mąka pszenna, miruna), bukiet warzyw na parze, kompot śliwkowy. Podwieczorek: Keks z bakaliami (jaja, pszenica, orzechy), herbata z cytryną. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |