Jadłospis (2023-02-27 - 2023-03-05)


Jadłospis na dzień 2023-02-27
poniedziałek - 2023-02-27
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z (mleka), polędwica
sopocka z ogórkiem świeżym, herbata owocowa.

Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti (mąka pszenna)z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, serem żółtym (z mleka) z bazylią, kompot
z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-02-28
wtorek - 2023-02-28
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka grahamka (z pszenicą), sałata, ser żółty (z mleka),
pomidor, szczypiorek, porcja jabłka.

Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki duszone (mąka pszenna), kompot z owoców
mieszanych.

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym.
Jadłospis na dzień 2023-03-01
środa - 2023-03-01
Śniadanie: Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, bułka pszenna, masło 82% (z mleka), jajko na
twardo z rzodkiewką, herbata z cytryną.

Obiad: Rosół z makaronem nitki (pszenno jajecznym) na indyku, ziemniaki, filet z kurczaka (jaja, pszenica) w płatkach kukurydzianych, gotowana marchew z zielonym groszkiem,
kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem morelowy, kawa inka na
mleku.
Jadłospis na dzień 2023-03-02
czwartek - 2023-03-02
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z(mleka), pasztet
drobiowy, ogórek kiszony, winogrona czerwone.

Obiad: Zupa gołąbkowa z ryżem z kapustą włoską z mięsem wieprzowym mielonym, racuchy (jaja, mleko, mąka pszenna) z jabłkiem z polewą jogurtową (z mleka), kompot owocowy.

Podwieczorek: Mus warzywno- owocowy, wafle ryżowe.
Jadłospis na dzień 2023-03-03
piątek - 2023-03-03
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami , pieczywo żytnie, masło 82% z (mleka),
twarożek śmietankowy (z mleka), papryka świeża, herbata .

Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku, ziemniaki, panierowany filet z ryby (jaja, mąka pszenna, miruna), bukiet warzyw na parze, kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Keks z bakaliami (jaja, pszenica, orzechy), herbata z cytryną.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia.