Jadłospis (2023-02-20 - 2023-02-26)


Jadłospis na dzień 2023-02-20
poniedziałek - 2023-02-20
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka),
szynka wiejska, papryka kolorowa, herbata z cytryną.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy (jaja, pszenica), surówka z selera, marchwi i rodzynek, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-02-21
wtorek - 2023-02-21
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, pieczywo pszenne , masło 82%(z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), pomidor ,dżem truskawkowy.

Obiad: Zupa jarzynowa na indyku ze śmietaną(z mleka) , klops wieprzowy w sosie koperkowym z kaszą gryczaną, ogórek kiszony z cebulką, kompot owocowy.

Podwieczorek: Mus owocowy, pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-02-22
środa - 2023-02-22
Śniadanie: Lane kluski(jaja, pszenica) na mleku, pieczywo pszenne, masło 82%
(z mleka), kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa zacierkowa na kurczaku, ziemniaki, pieczony filet z ryby (dorsz, jaja, pszenica), surówka z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z serkiem waniliowym
(z mleka) z żurawiną, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-02-23
czwartek - 2023-02-23
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku ,bułka kielecka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty (z mleka), pomidor malinowy, szczypiorek.

Obiad: Zupa ogórkowa na indyku ze śmietaną (z mleka), potrawka drobiowa z ryżem, surówka z marchwi z jabłka, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jogurt naturalny(z mleka) z musem brzoskwiniowo bananowym.
Jadłospis na dzień 2023-02-24
piątek - 2023-02-24
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (zmleka),
pasta jajeczna z rzodkiewką .

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbaska, makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z musem truskawkowym, sok owocowy.

Podwieczorek: Baton owsiany, porcja jabłka, herbata.
Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia