Jadłospis (2023-02-13 - 2023-02-19)


Jadłospis na dzień 2023-02-13
poniedziałek - 2023-02-13
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z(pszenicą), masło 82% z (mleka), kiełbasa szynkowa z pomidorem, herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych (jaja, pszenica), marchewka
z zielonym groszkiem, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną, mandarynka.
Jadłospis na dzień 2023-02-14
wtorek - 2023-02-14
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą), masło 82%(z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka),ogórek świeży.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), placki (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurt naturalny (z mleka) z musem bananowym, biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-02-15
środa - 2023-02-15
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło 82% (z mleka),pasztet
drobiowy, ogórek kiszony , herbata owocowa.

Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z bazylią z serem żółtym (z mleka), kompot owocowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, pałka kukurydziana
Jadłospis na dzień 2023-02-16
czwartek - 2023-02-16
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku bułka grahamka (z pszenicą), z masłem 82%
(z mleka), sałatą, serem żółtym (z mleka) i papryką świeżą.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), klopsy drobiowe w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka z czerwonej kapusty, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Mini pączki, porcja jabłka, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-02-17
piątek - 2023-02-17
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z mleka, jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na indyku, ziemniaki, kotlety rybne(mąka pszenna, jaja, dorsz), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy
(z mleka) z żurawiną, kawa inka.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia.