Jadłospis (2023-02-13 - 2023-02-19)
| poniedziałek - 2023-02-13 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z(pszenicą), masło 82% z (mleka), kiełbasa szynkowa z pomidorem, herbata z miodem i cytryną. Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych (jaja, pszenica), marchewka z zielonym groszkiem, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Ciastko owsiane z żurawiną, mandarynka. |
| wtorek - 2023-02-14 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą), masło 82%(z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka),ogórek świeży. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), placki (mąka pszenna, jaja, mleko) z jabłkiem, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jogurt naturalny (z mleka) z musem bananowym, biszkopty. |
| środa - 2023-02-15 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, masło 82% (z mleka),pasztet drobiowy, ogórek kiszony , herbata owocowa. Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z bazylią z serem żółtym (z mleka), kompot owocowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, pałka kukurydziana |
| czwartek - 2023-02-16 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku bułka grahamka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), sałatą, serem żółtym (z mleka) i papryką świeżą. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), klopsy drobiowe w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka z czerwonej kapusty, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Mini pączki, porcja jabłka, herbata. |
| piątek - 2023-02-17 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z mleka, jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na indyku, ziemniaki, kotlety rybne(mąka pszenna, jaja, dorsz), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka) z żurawiną, kawa inka. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |