Jadłospis (2023-02-06 - 2023-02-12)
| poniedziałek - 2023-02-06 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), filet drobiowy z sałatą i pomidorem, herbata z cytryną. Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), kasza pęczak, bitki wieprzowe w sosie własnym, mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, herbata. |
| wtorek - 2023-02-07 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) masło 82%(z mleka), ser żółty, papryka czerwona, porcja jabłka. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot śliwkowy. Podwieczorek: Serek owocowy(z mleka), biszkopty. |
| środa - 2023-02-08 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z tuńczyka z jajkiem , herbata malinowa. Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki gotowane, klops indyczy w sosie koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z szynką wiejską i ogórkiem świeżym, herbata owocowa. |
| czwartek - 2023-02-09 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), jajecznica na mleku, rzodkiewka. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), pizza (mąka pszenna) z szynką, serem żółtym (z mleka) i czerwoną papryką, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, chrupki kukurydziane. |
| piątek - 2023-02-10 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor , herbata owocowa. Obiad: Zupa fasolowa z kiełbaską z ziemniakami, makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, sok marchwiowy. Podwieczorek: Ciasto drożdżowe (mąka pszenna), soczek ze słomką. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |