Jadłospis (2023-02-06 - 2023-02-12)


Jadłospis na dzień 2023-02-06
poniedziałek - 2023-02-06
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), filet drobiowy z sałatą i pomidorem, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa brokułowa na indyku ze śmietaną (z mleka), kasza pęczak, bitki wieprzowe w sosie własnym, mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-02-07
wtorek - 2023-02-07
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) masło 82%(z mleka), ser żółty, papryka czerwona, porcja jabłka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Serek owocowy(z mleka), biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-02-08
środa - 2023-02-08
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z tuńczyka z jajkiem , herbata malinowa.

Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki gotowane, klops indyczy w sosie koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka,
kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka) z szynką wiejską i ogórkiem
świeżym, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-02-09
czwartek - 2023-02-09
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), jajecznica na mleku, rzodkiewka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), pizza (mąka pszenna) z szynką, serem żółtym (z mleka) i czerwoną papryką, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Koktajl owocowo warzywny, chrupki kukurydziane.
Jadłospis na dzień 2023-02-10
piątek - 2023-02-10
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, kiełbasa żywiecka, pomidor , herbata owocowa.

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbaską z ziemniakami, makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, sok marchwiowy.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe (mąka pszenna), soczek ze słomką.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia