Jadłospis (2023-01-30 - 2023-02-05)
| poniedziałek - 2023-01-30 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82%(z mleka) z szynką wiejską, ogórek świeży, herbata z cytryną. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (jaja, pszenica), fasolka szparagowa z wody, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi. |
| wtorek - 2023-01-31 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) , masło 82% (z mleka), pasta jajeczna, kiełki rzodkiewki, winogrono czerwone. Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na mięsie wieprzowym, placki (jaja, pszenica, mleko) z jabłkiem z polewą jogurtową (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Mus Kubuś, pałka kukurydziana, orzechy do chrupania. |
| środa - 2023-02-01 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe z musem malinowym na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata owocowa. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz z indyka z makaronem pełnoziarnistym penne w sosie szpinakowym, surówka z marchewki z rodzynkami, kompot śliwkowy. Podwieczorek: Banan, ciastko owsiane, woda źródlana. |
| czwartek - 2023-02-02 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka ( żyto, jęczmień) na mleku, bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty (z mleka) , papryka kolorowa, porcja jabłka. Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, kotlety rybne (jaja, pszenica, miruna b/s), warzywa na parze (kalafior, brokuł), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, mleko do picia. |
| piątek - 2023-02-03 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), pieczony filet z indyka, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką na indyku ze śmietaną (z mleka), pierogi (jaja, pszenica) z twarogiem (z mleka) z jagodami, sok owocowy. Podwieczorek: Mandarynka, muffinki (jaja, mąka pszenna, mleko), herbata. Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. |