Jadłospis (2023-01-30 - 2023-02-05)


Jadłospis na dzień 2023-01-30
poniedziałek - 2023-01-30
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82%(z mleka)
z szynką wiejską, ogórek świeży, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (jaja, pszenica), fasolka szparagowa z wody, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi.
Jadłospis na dzień 2023-01-31
wtorek - 2023-01-31
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) , masło 82%
(z mleka), pasta jajeczna, kiełki rzodkiewki, winogrono czerwone.

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na mięsie wieprzowym, placki (jaja, pszenica, mleko) z jabłkiem z polewą jogurtową (z mleka), kompot z owoców
mieszanych.

Podwieczorek: Mus Kubuś, pałka kukurydziana, orzechy do chrupania.
Jadłospis na dzień 2023-02-01
środa - 2023-02-01
Śniadanie: Płatki ryżowe z musem malinowym na mleku, pieczywo pszenne, masło 82%
(z mleka), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata owocowa.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz z indyka z makaronem pełnoziarnistym penne w sosie szpinakowym, surówka z marchewki z rodzynkami, kompot
śliwkowy.

Podwieczorek: Banan, ciastko owsiane, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-02-02
czwartek - 2023-02-02
Śniadanie: Kawa inka ( żyto, jęczmień) na mleku, bułka grahamka (z pszenicą) masło 82%
(z mleka), sałata, ser żółty (z mleka) , papryka kolorowa, porcja jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, kotlety rybne (jaja, pszenica, miruna b/s), warzywa na parze (kalafior, brokuł), kompot z owoców
mieszanych.

Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, mleko do picia.
Jadłospis na dzień 2023-02-03
piątek - 2023-02-03
Śniadanie: Płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, pieczywo pszenno żytnie , masło 82%
(z mleka), pieczony filet z indyka, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką na indyku ze śmietaną (z mleka), pierogi (jaja, pszenica) z twarogiem (z mleka) z jagodami, sok owocowy.

Podwieczorek: Mandarynka, muffinki (jaja, mąka pszenna, mleko), herbata.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.