Jadłospis (2023-05-08 - 2023-05-14)


Jadłospis na dzień 2023-05-08
poniedziałek - 2023-05-08
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82%
(z mleka), sałata, filet drobiowy, papryka żółta, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlet schabowy (jaja, pszenica), mizeria z jogurtem naturalnym
(z mleka), kompot owocowy.

Podwieczorek: Jabłko, ciastko owsiane, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-05-09
wtorek - 2023-05-09
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto ,jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą)
masło 82%(z mleka), jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek.

Obiad: Zalewajka z ziemniakami na żeberku ze śmietaną (z mleka),gulasz wieprzowo wołowy w sosie paprykowym z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), szynka wiejska, ogórek świeży, herbata owocowa.
Jadłospis na dzień 2023-05-10
środa - 2023-05-10
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82%
(z mleka), pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami , herbata, jabłko.

Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką pietruszki, ziemniaki gotowane, filet drobiowy w ziołach, fasolka szparagowa z wody, kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-05-11
czwartek - 2023-05-11
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82%
(z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), rzodkiewka, papryka kolorowa, winogrona czerwone.

Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, pieczony kotlet z ryby (jaja, miruna b/s, pszenica), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot z owoców mieszanych

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe (jaja, pszenica) z rodzynkami, soczek owocowy ze słomką.
Jadłospis na dzień 2023-05-12
piątek - 2023-05-12
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie ,
masło 82% (z mleka), sałata, filet z indyka, ogórek świeży , herbata owocowa.

Obiad: Zupa fasolowa na żeberku, makaron (mąka pszenna) z twarogiem półtustym
(z mleka) z sosem truskawkowym, sok z marchwiowo bananowy.

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, herbatniki.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia