Jadłospis (2023-05-08 - 2023-05-14)
| poniedziałek - 2023-05-08 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), sałata, filet drobiowy, papryka żółta, herbata z cytryną. Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlet schabowy (jaja, pszenica), mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot owocowy. Podwieczorek: Jabłko, ciastko owsiane, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-05-09 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto ,jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) masło 82%(z mleka), jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek. Obiad: Zalewajka z ziemniakami na żeberku ze śmietaną (z mleka),gulasz wieprzowo wołowy w sosie paprykowym z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot śliwkowy. Podwieczorek: Bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), szynka wiejska, ogórek świeży, herbata owocowa. |
| środa - 2023-05-10 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami , herbata, jabłko. Obiad: Zupa zacierkowa na indyku z natką pietruszki, ziemniaki gotowane, filet drobiowy w ziołach, fasolka szparagowa z wody, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Jogurt (z mleka) z owocami leśnymi, pałka kukurydziana. |
| czwartek - 2023-05-11 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku ,bułka grahamka (z pszenicą) masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), rzodkiewka, papryka kolorowa, winogrona czerwone. Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, pieczony kotlet z ryby (jaja, miruna b/s, pszenica), surówka z marchwi i brzoskwini, kompot z owoców mieszanych Podwieczorek: Ciasto drożdżowe (jaja, pszenica) z rodzynkami, soczek owocowy ze słomką. |
| piątek - 2023-05-12 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem malinowym, pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, filet z indyka, ogórek świeży , herbata owocowa. Obiad: Zupa fasolowa na żeberku, makaron (mąka pszenna) z twarogiem półtustym (z mleka) z sosem truskawkowym, sok z marchwiowo bananowy. Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, herbatniki. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |