Jadłospis (2023-05-15 - 2023-05-21)


Jadłospis na dzień 2023-05-15
poniedziałek - 2023-05-15
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), z szynką z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron razowy spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z bazylią, kompot z czarną porzeczką.

Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka),pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-05-16
wtorek - 2023-05-16
Śniadanie: Makaron literki na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą), masło 82% (z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), papryka kolorowa, winogrona czerwone, herbata.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki zasmażane na ciepło, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Mus (jabłko, banan, marchew),wafle jaglane.
Jadłospis na dzień 2023-05-17
środa - 2023-05-17
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), sałata lodowa, polędwica sopocka, pomidor malinowy, porcja jabłka.

Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na kurczaku ze śmietaną (z mleka), potrawka drobiowa (pszenica, mleko) z warzywami w sosie słodko kwaśnym z ryżem, sok pomarańczowy 100%.

Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka)
z żurawiną, herbata z cytryną.
Jadłospis na dzień 2023-05-18
czwartek - 2023-05-18
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z miodem z cytryną.

Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony filet indyczy w ziołach, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-05-19
piątek - 2023-05-19
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), papryka czerwona słupki, porcja banana.

Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku z natką pietruszki, ziemniaki, gotowane pulpety rybne (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chałka (pszenica) z masłem (z mleka) z dżemem , mleko do picia.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia