Jadłospis (2023-05-15 - 2023-05-21)
| poniedziałek - 2023-05-15 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82% (z mleka), z szynką z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron razowy spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z bazylią, kompot z czarną porzeczką. Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka),pałka kukurydziana. |
| wtorek - 2023-05-16 |
|---|
|
Śniadanie: Makaron literki na mleku, bułka wrocławska (z pszenicą), masło 82% (z mleka), twarożek śmietankowy (z mleka), papryka kolorowa, winogrona czerwone, herbata. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki zasmażane na ciepło, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Mus (jabłko, banan, marchew),wafle jaglane. |
| środa - 2023-05-17 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), sałata lodowa, polędwica sopocka, pomidor malinowy, porcja jabłka. Obiad: Zupa porowo ziemniaczana na kurczaku ze śmietaną (z mleka), potrawka drobiowa (pszenica, mleko) z warzywami w sosie słodko kwaśnym z ryżem, sok pomarańczowy 100%. Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka) z żurawiną, herbata z cytryną. |
| czwartek - 2023-05-18 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), jajecznica, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z miodem z cytryną. Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony filet indyczy w ziołach, marchewka z groszkiem, kompot owocowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty bez cukru. |
| piątek - 2023-05-19 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie , masło 82% (z mleka), sałata, ser żółty gouda (z mleka), papryka czerwona słupki, porcja banana. Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku z natką pietruszki, ziemniaki, gotowane pulpety rybne (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Chałka (pszenica) z masłem (z mleka) z dżemem , mleko do picia. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |