Jadłospis (2023-05-22 - 2023-05-28)


Jadłospis na dzień 2023-05-22
poniedziałek - 2023-05-22
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, bułka kielecka (z pszenicą), z masłem 82%
(z mleka), sałata, szynka wiejska, ogórek świeży, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa brokułowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), leczo(cukinia, papryka, cebula) z indykiem z makaronem pełnoziarnistym(pszenica), kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Banan, herbatniki, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-05-23
wtorek - 2023-05-23
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka wrocławska (pszenica), masło 82%
(z mleka),pasta jajeczna ze szczypiorkiem.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), pulpety wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą pęczak, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek: Bułka kajzerka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, mleko do picia.
Jadłospis na dzień 2023-05-24
środa - 2023-05-24
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, pieczywo żytnie, masło 82% (z mleka), ser żółty
(z mleka), pomidor, rzodkiewka.

Obiad: Rosół z makaronem (mąka pszenna) na mięsie indyczym, ziemniaki z koperkiem, pieczona pałka z kurczaka, mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Koktajl bananowo brzoskwiniowy na jogurcie naturalnym (mleko),pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-05-25
czwartek - 2023-05-25
Śniadanie: Kawa inka ( żyto, jęczmień) na mleku, bułka grahamka (z pszenicą) masło 82%
(z mleka), parówka drobiowa 98% mięsa, ketchup łagodny, ogórek świeży.

Obiad: Zupa gołąbkowa z ryżem z mięsem wieprzowym z kapustą włoską, placki z jabłkiem (pszenica, jaja, mleko) z polewą jogurtową, sok marchwiowy.

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-05-26
piątek - 2023-05-26
Śniadanie: Kluski lane (jaja, pszenica) na mleku, bułka grahamka (pszenica) , masło 82%
(z mleka), polędwica sopocka, papryka kolorowa , herbata.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku, ziemniaki, filet z miruny panierowany (jaja, pszenica), bukiet warzyw na parze, kompot owocowy.

Podwieczorek: Jogurt z owocami leśnymi (z mleka), wafle ryżowe.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia