Jadłospis (2023-05-29 - 2023-06-04)


Jadłospis na dzień 2023-05-29
poniedziałek - 2023-05-29
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku , bułka kajzerka pszenicą, masło 82% z(mleka),
jajko gotowane, papryka kolorowa, ogórek świeży, winogrona czerwone.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną z(mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem z jogurtem naturalnym z(mleka), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Arbuz, ciastko owsiane woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-05-30
wtorek - 2023-05-30
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka wrocławska (pszenica), masło 82% (z mleka), szynka wiejska, pomidor, herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem świderki (pszenica) na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot owocowy.

Podwieczorek: Jogurt gruszkowy (zmleka),chrupki kukurydziane.
Jadłospis na dzień 2023-05-31
środa - 2023-05-31
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo , masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka), papryka czerwona, szczypiorek, porcja jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica) , surówka z kapusty pekińskiej marchwi, jabłka z kukurydzą, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka maślana z(pszenicą), soczek ze słomką.
Jadłospis na dzień 2023-06-01
czwartek - 2023-06-01
Śniadanie: Kasza manna z musem malinowym na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z (mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem z ogórkiem, herbata
z cytryną.

Obiad: Zupa wielowarzywna(seler) na indyku ze śmietaną (mleko), makaron spaghetti pełnoziarnisty z mięsem wieprzowym, serem żółtym (mleko) w sosie pomidorowym, woda z miętą i pomarańczą.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem brzoskwiniowy, mleko do picia.
Jadłospis na dzień 2023-06-02
piątek - 2023-06-02
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% z (mleka), sałata,
filet z indyka , pomidor malinowy, papryka żółta.

Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami na żeberku z natką pietruszki, kluski leniwe z twarogiem (jaja, mleko, mąka pszenna), sok marchwiowy.

Podwieczorek: Mus(banan,jabłko, marchew,truskawka), herbatniki (pszenica,
mleko).

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia.