Jadłospis (2023-05-29 - 2023-06-04)
| poniedziałek - 2023-05-29 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku , bułka kajzerka pszenicą, masło 82% z(mleka), jajko gotowane, papryka kolorowa, ogórek świeży, winogrona czerwone. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem na kurczaku ze śmietaną z(mleka), ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem z jogurtem naturalnym z(mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Arbuz, ciastko owsiane woda źródlana. |
| wtorek - 2023-05-30 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka wrocławska (pszenica), masło 82% (z mleka), szynka wiejska, pomidor, herbata z miodem i cytryną. Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem świderki (pszenica) na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, pieczony kotlet mielony (jaja, pszenica), buraczki na ciepło, kompot owocowy. Podwieczorek: Jogurt gruszkowy (zmleka),chrupki kukurydziane. |
| środa - 2023-05-31 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo , masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka), papryka czerwona, szczypiorek, porcja jabłka. Obiad: Zupa ogórkowa na żeberku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica) , surówka z kapusty pekińskiej marchwi, jabłka z kukurydzą, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka maślana z(pszenicą), soczek ze słomką. |
| czwartek - 2023-06-01 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna z musem malinowym na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z (mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem z ogórkiem, herbata z cytryną. Obiad: Zupa wielowarzywna(seler) na indyku ze śmietaną (mleko), makaron spaghetti pełnoziarnisty z mięsem wieprzowym, serem żółtym (mleko) w sosie pomidorowym, woda z miętą i pomarańczą. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), dżem brzoskwiniowy, mleko do picia. |
| piątek - 2023-06-02 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% z (mleka), sałata, filet z indyka , pomidor malinowy, papryka żółta. Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami na żeberku z natką pietruszki, kluski leniwe z twarogiem (jaja, mleko, mąka pszenna), sok marchwiowy. Podwieczorek: Mus(banan,jabłko, marchew,truskawka), herbatniki (pszenica, mleko). Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |