Jadłospis (2023-06-05 - 2023-06-11)


Jadłospis na dzień 2023-06-05
poniedziałek - 2023-06-05
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka),
filet drobiowy, ogórek świeży, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz wołowo wieprzowy w sosie paprykowym z kaszą pęczak, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka),rzodkiewka,
herbata.
Jadłospis na dzień 2023-06-06
wtorek - 2023-06-06
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą)
masło 82% (z mleka), twarożek śmietankowy(mleko), papryka kolorowa, porcja jabłka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet drobiowy (jaja, pszenica), bukiet warzyw (brokuł, kalafior) , kompot z owoców
mieszanych.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-06-07
środa - 2023-06-07
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), sałata, szynka wiejska, pomidor malinowy herbata.

Obiad: Zupa zacierkowa na kurczaku z natką pietruszki , ziemniaki, gotowane pulpety z ryby (dorsz, jaja, pszenica), surówka z pora, marchewki, jabłka, kompot
z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowo bananowy na jogurcie naturalnym(zmleka),
biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-06-09
piątek - 2023-06-09
Śniadanie: Kakao na mleku , pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka),
jajecznica , rzodkiewka, szczypiorek.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku, makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z musem truskawkowym, woda
z miętą i cytryną.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, (mąka pszenna, jaja), herbata
owocowa.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia