Jadłospis (2023-06-05 - 2023-06-11)
| poniedziałek - 2023-06-05 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), filet drobiowy, ogórek świeży, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz wołowo wieprzowy w sosie paprykowym z kaszą pęczak, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Bułka pszenna, masło 82% (z mleka), ser żółty (z mleka),rzodkiewka, herbata. |
| wtorek - 2023-06-06 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo z ziarnem (z pszenicą) masło 82% (z mleka), twarożek śmietankowy(mleko), papryka kolorowa, porcja jabłka. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet drobiowy (jaja, pszenica), bukiet warzyw (brokuł, kalafior) , kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-06-07 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, bułka grahamka (pszenica), masło 82% (z mleka), sałata, szynka wiejska, pomidor malinowy herbata. Obiad: Zupa zacierkowa na kurczaku z natką pietruszki , ziemniaki, gotowane pulpety z ryby (dorsz, jaja, pszenica), surówka z pora, marchewki, jabłka, kompot z czarnej porzeczki. Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowo bananowy na jogurcie naturalnym(zmleka), biszkopty bez cukru. |
| piątek - 2023-06-09 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku , pieczywo pszenno żytnie , masło 82% (z mleka), jajecznica , rzodkiewka, szczypiorek. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku, makaron świderki (mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z musem truskawkowym, woda z miętą i cytryną. Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, (mąka pszenna, jaja), herbata owocowa. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |