Jadłospis (2023-06-12 - 2023-06-18)


Jadłospis na dzień 2023-06-12
poniedziałek - 2023-06-12
Śniadanie: Kluski lane na mleku , bułka kajzerka( pszenica), masło 82% (z mleka), ser żółty gouda (z mleka), pomidor malinowy, herbata owocowa.

Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym (z mleka) , kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-06-13
wtorek - 2023-06-13
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), parówki drobiowe , ketchup łagodny.

Obiad: Zupa porowa na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony( jaja, pszenica),mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka), pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-06-14
środa - 2023-06-14
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka),twarożek
śmietankowy, ogórek świeży, herbata z cytryną.

Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczona pałka z kurczaka, surówka z marchwi, selera z rodzynkami, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% z mleka, dżem truskawkowy, mleko do picia.
Jadłospis na dzień 2023-06-15
czwartek - 2023-06-15
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie, masło 82%( z mleka), sałata, polędwica sopocka, papryka kolorowa.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem ze śmietaną z mleka, ziemniaki, panierowany filet z ryby (jaja, pszenica, miruna b/s), bukiet warzyw na parze, kompot owocowy.

Podwieczorek: Mus (marchew, jabłko, banan), ciastko owsiane.
Jadłospis na dzień 2023-06-16
piątek - 2023-06-16
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka), jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, herbata .

Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym
(z mleka), kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka maślana (jaja, pszenica), sok Kubuś.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia.