Jadłospis (2023-06-12 - 2023-06-18)
| poniedziałek - 2023-06-12 |
|---|
|
Śniadanie: Kluski lane na mleku , bułka kajzerka( pszenica), masło 82% (z mleka), ser żółty gouda (z mleka), pomidor malinowy, herbata owocowa. Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym (z mleka) , kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-06-13 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% (z mleka), parówki drobiowe , ketchup łagodny. Obiad: Zupa porowa na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony( jaja, pszenica),mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wiśniowy. Podwieczorek: Jogurt owocowy (z mleka), pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-06-14 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka),twarożek śmietankowy, ogórek świeży, herbata z cytryną. Obiad: Rosół z makaronem pszenno jajecznym na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczona pałka z kurczaka, surówka z marchwi, selera z rodzynkami, kompot wieloowocowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% z mleka, dżem truskawkowy, mleko do picia. |
| czwartek - 2023-06-15 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie, masło 82%( z mleka), sałata, polędwica sopocka, papryka kolorowa. Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem ze śmietaną z mleka, ziemniaki, panierowany filet z ryby (jaja, pszenica, miruna b/s), bukiet warzyw na parze, kompot owocowy. Podwieczorek: Mus (marchew, jabłko, banan), ciastko owsiane. |
| piątek - 2023-06-16 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka), jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, herbata . Obiad: Zupa kalafiorowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka), kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka maślana (jaja, pszenica), sok Kubuś. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |