Jadłospis (2023-06-19 - 2023-06-25)
| poniedziałek - 2023-06-19 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z(mleka), jajecznica (jaja), szczypiorek, rzodkiewka. Obiad: Barszcz biały na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz wieprzowo wołowy w sosie paprykowym z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Batonik zbożowy, arbuz, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-06-20 |
|---|
|
Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka grahamka z(pszenicą) masło 82% z (mleka), kiełbasa szynkowa, pomidor malinowy, herbata z cytryną. Obiad: Zupa botwinkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron świderki(mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, kompot porzeczkowy. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty. |
| środa - 2023-06-21 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka wrocławska (pszenica), masło 82% z (mleka), ser żółty gouda (z mleka), papryka kolorowa, jabłka. Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki, pieczony filet indyczy w ziołach, mizeria ze śmietaną(z mleka), kompot owocowy. Podwieczorek: Koktajl truskawkowo bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka) , wafle ryżowe. |
| czwartek - 2023-06-22 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82% (z mleka), pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem suszonym, herbata owocowa. Obiad: Zupa zacierkowa na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, kotlecik rybny (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy (z mleka) z żurawiną suszoną, herbata. |
| piątek - 2023-06-23 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka), szynka wiejska, ogórek świeży, rzodkiewka. Obiad: Zupa wielowarzywna z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), pierogi z serem (pszenica, jaja, mleko),sok marchew, jabłko. Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, kukurydza prażona. Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |