Jadłospis (2023-06-19 - 2023-06-25)


Jadłospis na dzień 2023-06-19
poniedziałek - 2023-06-19
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, bułka kielecka z pszenicą, masło 82% z(mleka), jajecznica (jaja), szczypiorek, rzodkiewka.

Obiad: Barszcz biały na żeberku ze śmietaną (z mleka), gulasz wieprzowo wołowy w sosie paprykowym z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Batonik zbożowy, arbuz, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-06-20
wtorek - 2023-06-20
Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułka grahamka z(pszenicą) masło 82% z (mleka), kiełbasa szynkowa, pomidor malinowy, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa botwinkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), makaron świderki(mąka pszenna) z twarogiem półtłustym (z mleka) z brzoskwinią, kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-06-21
środa - 2023-06-21
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka wrocławska (pszenica), masło 82%
z (mleka), ser żółty gouda (z mleka), papryka kolorowa, jabłka.

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na indyku, ziemniaki, pieczony filet indyczy
w ziołach, mizeria ze śmietaną(z mleka), kompot owocowy.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka) ,
wafle ryżowe.
Jadłospis na dzień 2023-06-22
czwartek - 2023-06-22
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82% (z mleka), pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem suszonym, herbata owocowa.

Obiad: Zupa zacierkowa na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, kotlecik rybny (jaja, pszenica, dorsz), surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka z oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% (z mleka), serek waniliowy
(z mleka) z żurawiną suszoną, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-06-23
piątek - 2023-06-23
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka), szynka wiejska, ogórek świeży, rzodkiewka.

Obiad: Zupa wielowarzywna z ryżem na indyku ze śmietaną (z mleka), pierogi z serem (pszenica, jaja, mleko),sok marchew, jabłko.

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny, kukurydza prażona.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia