Jadłospis (2023-06-26 - 2023-07-02)
| poniedziałek - 2023-06-26 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku , bułka kajzerka( pszenica), masło 82% (z mleka), polędwica sopocka, ogórek świeży, herbata owocowa. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (mąka pszenna) na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym (z mleka) , kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana. |
| wtorek - 2023-06-27 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82%, ser żółty (z mleka), pomidor, szczypiorek Obiad: Zupa porowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), klops wieprzowy w sosie koperkowym( jaja, pszenica) z ziemniakami, surówka z marchewki i jabłka, sok pomarańczowy. Podwieczorek: Koktajl bananowo brzoskwiniowy na jogurcie naturalnym (z mleka) pałka kukurydziana. |
| środa - 2023-06-28 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata z cytryną. Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku, ziemniaki z koperkiem, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica), mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wieloowocowy. Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% z mleka, serek śmietankowy,dżem morelowy, mleko do picia. |
| czwartek - 2023-06-29 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie, masło 82%( z mleka), sałata, szynka wiejska, papryka kolorowa. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową kurczaku ze śmietaną z mleka, placki z jabłkiem z polewą jogurtową, kompot owocowy. Podwieczorek: Mus (marchew, jabłko, banan), biszkopty. |
| piątek - 2023-06-30 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem, herbata . Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka), kompot wiśniowy. Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, soczek ze słomką. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |