Jadłospis (2023-06-26 - 2023-07-02)


Jadłospis na dzień 2023-06-26
poniedziałek - 2023-06-26
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku , bułka kajzerka( pszenica), masło 82% (z mleka),
polędwica sopocka, ogórek świeży, herbata owocowa.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (mąka pszenna) na indyku ze śmietaną (z mleka), ziemniaki, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym (z mleka) , kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Jabłko, herbatniki, woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-06-27
wtorek - 2023-06-27
Śniadanie: Kawa inka (żyto, jęczmień) na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82%, ser żółty (z mleka), pomidor, szczypiorek

Obiad: Zupa porowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), klops wieprzowy w sosie koperkowym( jaja, pszenica) z ziemniakami, surówka z marchewki i jabłka, sok
pomarańczowy.

Podwieczorek: Koktajl bananowo brzoskwiniowy na jogurcie naturalnym (z mleka) pałka kukurydziana.
Jadłospis na dzień 2023-06-28
środa - 2023-06-28
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenne, masło 82% (z mleka), pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa nylonowa z kaszą manną na indyku, ziemniaki z koperkiem, panierowany filet drobiowy (jaja, pszenica), mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka (pszenica), masło 82% z mleka, serek śmietankowy,dżem
morelowy, mleko do picia.
Jadłospis na dzień 2023-06-29
czwartek - 2023-06-29
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo żytnie, masło 82%( z mleka), sałata, szynka wiejska, papryka kolorowa.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową kurczaku ze śmietaną z mleka, placki z jabłkiem z polewą jogurtową, kompot owocowy.

Podwieczorek: Mus (marchew, jabłko, banan), biszkopty.
Jadłospis na dzień 2023-06-30
piątek - 2023-06-30
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% (z mleka), pasta z tuńczyka w sosie własnym z jajkiem, herbata .

Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti z pełnego ziarna z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka), kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z rodzynkami, soczek ze słomką.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia.