Jadłospis (2023-08-07 - 2023-08-13)


Jadłospis na dzień 2023-08-07
poniedziałek - 2023-08-07
Śniadanie: Lane kluski (jaja, mąka pszenna) na mleku, bułka kielecka z (pszenicą),
masło 82% (z mleka), polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, mizeria z jogurtem naturalnym z (mleka), kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Brzoskwinie, mini herbatniki (jaja, pszenica), woda źródlana.
Jadłospis na dzień 2023-08-08
wtorek - 2023-08-08
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z( mleka), parówka
98% mięsa, ketchup łagodny.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem świderki (mąka pszenna) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i pora, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurt z owocami leśnymi z(mleka), wafle kukurydziane.
Jadłospis na dzień 2023-08-09
środa - 2023-08-09
Śniadanie: Makaron literki na mleku , pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka),
pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa.

Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną z(mleka), gulasz wołowo- wieprzowy z kaszą pęczak, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, sok marchwiowo bananowy.

Podwieczorek: Bułka kielecka z(pszenicą), masło 82 % z(mleka), serek waniliowy z (mleka) z rodzynkami, herbata.
Jadłospis na dzień 2023-08-10
czwartek - 2023-08-10
Śniadanie: Kawa inka na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82 % z (mleka), filet
z indyka, papryka świeża, porcja jabłka.

Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti pełne ziarno z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka), kompot z owoców mieszanych.

Podwieczorek: Arbuz, ciastko zbożowe z żurawiną,
Jadłospis na dzień 2023-08-11
piątek - 2023-08-11
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % z mleka,
ser żółty gouda(z mleka), pomidory koktajlowe, herbata z miodem i cytryną.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony
z ryby (jaja, pszenica, miruna), gotowany brokuł, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Placki bananowe mini pieczone (jajka, mąka pszenna), soczek
owocowy ze słomką.

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia