Jadłospis (2023-08-07 - 2023-08-13)
| poniedziałek - 2023-08-07 |
|---|
|
Śniadanie: Lane kluski (jaja, mąka pszenna) na mleku, bułka kielecka z (pszenicą), masło 82% (z mleka), polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną. Obiad: Zupa ryżowo koperkowa na kurczaku, ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, mizeria z jogurtem naturalnym z (mleka), kompot wieloowocowy. Podwieczorek: Brzoskwinie, mini herbatniki (jaja, pszenica), woda źródlana. |
| wtorek - 2023-08-08 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku, pieczywo pszenno żytnie, masło 82% z( mleka), parówka 98% mięsa, ketchup łagodny. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem świderki (mąka pszenna) na indyku, ziemniaki z koperkiem, pieczony filet z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i pora, kompot truskawkowy. Podwieczorek: Jogurt z owocami leśnymi z(mleka), wafle kukurydziane. |
| środa - 2023-08-09 |
|---|
|
Śniadanie: Makaron literki na mleku , pieczywo pszenno-żytnie, masło 82% z(mleka), pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata owocowa. Obiad: Zupa ziemniaczana na żeberku ze śmietaną z(mleka), gulasz wołowo- wieprzowy z kaszą pęczak, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, sok marchwiowo bananowy. Podwieczorek: Bułka kielecka z(pszenicą), masło 82 % z(mleka), serek waniliowy z (mleka) z rodzynkami, herbata. |
| czwartek - 2023-08-10 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa inka na mleku ,bułka grahamka z (pszenicą), masło 82 % z (mleka), filet z indyka, papryka świeża, porcja jabłka. Obiad: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową na indyku ze śmietaną (z mleka), makaron spaghetti pełne ziarno z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Arbuz, ciastko zbożowe z żurawiną, |
| piątek - 2023-08-11 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno- żytnie, masło 82 % z mleka, ser żółty gouda(z mleka), pomidory koktajlowe, herbata z miodem i cytryną. Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną na kurczaku, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony z ryby (jaja, pszenica, miruna), gotowany brokuł, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Placki bananowe mini pieczone (jajka, mąka pszenna), soczek owocowy ze słomką. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |