Jadłospis (2023-08-14 - 2023-08-20)
| poniedziałek - 2023-08-14 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao naturalne na mleku, bułka kajzerka(pszenica) z masłem 82% (z mleka) sałata, filet pieczony z indyka, papryka czerwona. Obiad: Zupa kalafiorowa na indyku ze śmietaną (z mleka) , ziemniaki koperkiem, pieczony kotlet mielony(jaja, pszenica),mizeria ze śmietaną (z mleka), kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. produkcja, chrupki kukurydziane. |
| środa - 2023-08-16 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku, bułka wrocławska z(pszenicą) z masłem 82% (z mleka) z serem żółtym (z mleka) i pomidorem, herbata. Obiad: Zupa ogórkowa na kurczaku ze śmietaną (z mleka), kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym z ryżem brązowym, kompot wiśniowy. Podwieczorek: Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym (z mleka), podpłomyki. |
| czwartek - 2023-08-17 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, pieczywo żytnie, masło 82%(z mleka), jajecznica na mleku, rzodkiewka, szczypiorek. Obiad: Krupnik z kaszy jęczmiennej pęczak na indyku, ziemniaki, makaron (pszenica) z twarogiem półtłustym (z mleka) i brzoskwinią, sok marchew banan 100%. Podwieczorek: Bułka kielecka (z pszenicą), masło 82% (z mleka), dżem truskawkowy, herbata z owoców leśnych. |
| piątek - 2023-08-18 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno żytnie, z masłem 82% (z mleka), szynka wieprzowa, papryka żółta , herbata z cytryną. Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem pszennym na kurczaku ze śmietaną(z mleka), ziemniaki z koperkiem , kotlet z ryby ( jaja, pszenica, dorsz), marchewka z zielonym groszkiem z masłem(z mleka), kompot owocowy. Podwieczorek: Placek drożdżowy (jaja, pszenica), porcja jabłka, mleko do picia. Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia. |