Jadłospis (2023-08-21 - 2023-08-27)
| poniedziałek - 2023-08-21 |
|---|
|
Śniadanie: Lane kluski na mleku (mleko 2%, jaja kurze całe, mąka pszenna), Kanapka z szynką wieprzową i pomidorem (bułka pszenna, masło 82%(z mleka), szynka wieprzowa gotowana, pomidor malinowy) Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna). Obiad: Zupa brokułowa (woda, marchew, pietruszka korzeń, brokuł świeży, ziemniaki, seler, por, natka, skrzydła indycze, śmietana 18%(z mleka) Bitki schabowe w sosie własnym ( schab wieprzowy surowy b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda) Ziemniaki gotowane sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny 2% (z mleka) kompot truskawkowy (truskawki mrożone, woda). Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. wyrób (wiśnie mrożone, skrobia ziemniaczana, woda), pałka kukurydziana(kasza kukurydziana, olej rzepakowy). |
| wtorek - 2023-08-22 |
|---|
|
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) Kanapka z serem żółtym i papryką(chleb pszenno żytni, masło 82%(mleko), ser żółty gouda(mleko), papryka świeża) Jabłko. Obiad: Krupnik ryżowy(woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, koper, ziemniaki, mięso drobiowe kurczaka, ryż biały) Kotlet mielony pieczony (mięso wieprzowe łopatka b/k, jaja, bułka tarta pszenna) Ziemniaki gotowane Buraczki na ciepło (burak, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, cytryna) Kompot wiśniowy(wiśnie mrożone, woda) Podwieczorek: Jogurt z owocami leśnymi (mleko, malina, jeżyna, malina, jagoda), biszkopty bez cukru. |
| środa - 2023-08-23 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku(mleko 2%, płatki jęczmienne), Kanapka z jajkiem a twardo i ogórkiem świeżym(chleb pszenno żytni, masło82%(mleko), jajko kurze całe, ogórek świeży) Herbata owocowa (woda, herbata owocowa) Obiad: Zupa wielowarzywna (marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, por, natka, skrzydła indycze, śmietana 18% (mleko).Makaron spaghetti pełnoziarnisty(pszenica) z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z serem żółtym (mięso wieprzowe szynka, koncentrat pomidorowy 30%, bazylia oregano ser zółty gouda (mleko), sok 100%. Podwieczorek: Bułka maślana(pszenica) kawa zbożowa na mleku (mleko 2%, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) |
| czwartek - 2023-08-24 |
|---|
|
Śniadanie: Kakao na mleku (mleko 2%, kakao), Kanapka z szynką z indyka z rzodkiewką. (bułka grahamka(pszenica), masło 82% (z mleka), szynka z indyka, rzodkiewka). Obiad: Rosół z makaronem (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, mięso drobiowe indycze , natka, makaron pszenny)Ziemniaki z koperkiem. Pieczona pałka z kurczaka( (podudzie z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawa ziołowa), Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, por, jabłko, natka, oliwa z oliwek) Kompot (mieszanka owocowa mrożona). Podwieczorek: Mus owocowy (jabłko, arbuz, aronia), wafle ryżowe naturalne. |
| piątek - 2023-08-25 |
|---|
|
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (mleko2%, płatki ryżowe), Kanapka z twarożkiem śmietankowym z pomidorem.(bułka pszenna, masło 82% (z mleka), twarożek (z mleka), pomidor, szczypiorek) Herbata owocowa (woda, herbata owocowa) Obiad: Zupa porowa(marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, szynka wieprzowa gotowana, serek topiony (z mleka), śmietana (z mleka), Ziemniaki Kotlet z ryby smażony (dorsz płaty mrożone, cebula, bułka pszenna, olej rzepakowy) surówka z marchwi i jabłka(marchew, jabłko)kompot (woda,porzeczka czarna mrożona) Podwieczorek: Kanapka z masłem i dżemem morelowym( chleb pszenno żytni masło 82% (z mleka), dżem morelowy bez cukru.) Kawa inka z mlekiem. (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień). Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek. Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej. Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do spożycia |