Jadłospis (2023-08-21 - 2023-08-27)


Jadłospis na dzień 2023-08-21
poniedziałek - 2023-08-21
Śniadanie: Lane kluski na mleku (mleko 2%, jaja kurze całe, mąka pszenna), Kanapka
z szynką wieprzową i pomidorem (bułka pszenna, masło 82%(z mleka), szynka wieprzowa gotowana, pomidor malinowy) Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna).

Obiad: Zupa brokułowa (woda, marchew, pietruszka korzeń, brokuł świeży, ziemniaki, seler, por, natka, skrzydła indycze, śmietana 18%(z mleka) Bitki schabowe w sosie własnym ( schab wieprzowy surowy b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda) Ziemniaki gotowane sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny 2% (z mleka) kompot truskawkowy (truskawki mrożone, woda).

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy wł. wyrób (wiśnie mrożone, skrobia ziemniaczana, woda), pałka kukurydziana(kasza kukurydziana, olej rzepakowy).
Jadłospis na dzień 2023-08-22
wtorek - 2023-08-22
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) Kanapka
z serem żółtym i papryką(chleb pszenno żytni, masło 82%(mleko), ser żółty gouda(mleko), papryka świeża) Jabłko.

Obiad: Krupnik ryżowy(woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, koper, ziemniaki, mięso drobiowe kurczaka, ryż biały) Kotlet mielony pieczony
(mięso wieprzowe łopatka b/k, jaja, bułka tarta pszenna) Ziemniaki gotowane
Buraczki na ciepło (burak, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, cytryna) Kompot
wiśniowy(wiśnie mrożone, woda)

Podwieczorek: Jogurt z owocami leśnymi (mleko, malina, jeżyna, malina, jagoda),
biszkopty bez cukru.
Jadłospis na dzień 2023-08-23
środa - 2023-08-23
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku(mleko 2%, płatki jęczmienne), Kanapka z jajkiem a twardo i ogórkiem świeżym(chleb pszenno żytni, masło82%(mleko), jajko kurze całe, ogórek świeży) Herbata owocowa (woda, herbata owocowa)

Obiad: Zupa wielowarzywna (marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, por, natka, skrzydła indycze, śmietana 18% (mleko).Makaron spaghetti pełnoziarnisty(pszenica) z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym
z serem żółtym (mięso wieprzowe szynka, koncentrat pomidorowy 30%, bazylia oregano ser zółty gouda (mleko), sok 100%.

Podwieczorek: Bułka maślana(pszenica) kawa zbożowa na mleku (mleko 2%, kawa
zbożowa (żyto, jęczmień)
Jadłospis na dzień 2023-08-24
czwartek - 2023-08-24
Śniadanie: Kakao na mleku (mleko 2%, kakao), Kanapka z szynką z indyka z rzodkiewką.
(bułka grahamka(pszenica), masło 82% (z mleka), szynka z indyka, rzodkiewka).

Obiad: Rosół z makaronem (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, mięso drobiowe indycze , natka, makaron pszenny)Ziemniaki z koperkiem. Pieczona pałka z kurczaka( (podudzie z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawa ziołowa),
Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, por, jabłko, natka, oliwa z oliwek) Kompot (mieszanka owocowa mrożona).

Podwieczorek: Mus owocowy (jabłko, arbuz, aronia), wafle ryżowe naturalne.
Jadłospis na dzień 2023-08-25
piątek - 2023-08-25
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (mleko2%, płatki ryżowe), Kanapka z twarożkiem
śmietankowym z pomidorem.(bułka pszenna, masło 82% (z mleka), twarożek (z mleka),
pomidor, szczypiorek) Herbata owocowa (woda, herbata owocowa)

Obiad: Zupa porowa(marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, szynka
wieprzowa gotowana, serek topiony (z mleka), śmietana (z mleka), Ziemniaki
Kotlet z ryby smażony (dorsz płaty mrożone, cebula, bułka pszenna, olej
rzepakowy) surówka z marchwi i jabłka(marchew, jabłko)kompot (woda,porzeczka czarna mrożona)

Podwieczorek: Kanapka z masłem i dżemem morelowym( chleb pszenno żytni masło
82% (z mleka), dżem morelowy bez cukru.) Kawa inka z mlekiem. (mleko 2%, kawa
zbożowa(żyto, jęczmień).

Do smażenia używany jest olej rzepakowy a do surówek oliwa z oliwek.
Dzienne zużycie soli – 2,25 g / 1 dziecko. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.
Napoje przygotowywane na miejscu zawierają maksymalnie 3,5 g cukru na 250 ml produktu gotowego do
spożycia