Jadłospis (2023-08-28 - 2023-09-03)


Jadłospis na dzień 2023-08-28
poniedziałek - 2023-08-28
Śniadanie: Kakao na mleku (mleko 2%, kakao 12%tłuszczu proszek) Kanapka z sałatą, szynką z indyka i papryką. (bułka pszenna, masło 82% (z mleka), filet z indyka gotowany, papryka).

Obiad: Zupa ogórkowa. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ogórki kiszone, ziemniaki, mięso drobiowe tuszka kurczaka, natka) Kotlet schabowy smażony. (bulka tarta pszenna, jaja kurze całe, olej rzepakowy) Ziemniaki gotowane.
Marchewka z groszkiem (marchew, groszek(mrożone), olej rzepakowy, mąka pszenna, sok z cytryny) Kompot wiśniowy (woda, wiśnie mrożone)

Podwieczorek: Ciastko zbożowe. (mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, żurawina, jaja, orzechy, soja) Banan. Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna).

Jadłospis na dzień 2023-08-29
wtorek - 2023-08-29
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (mleko 2%, płatki owsiane) Kanapka z jajkiem na twardo z rzodkiewką i szczypiorkiem. (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), jaja kurze całe, rzodkiewka, szczypiorek) Herbata malinowa, bez cukru. (woda, herbata malinowa).

Obiad: Zupa zalewajka. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, żeberka wieprzowe, zakwas pszenno żytni, majeranek, śmietana 18%( z mleka) .
Gulasz wieprzowy. (woda, wieprzowina szynka b/k, olej rzepakowy, papryka czerwona, marchew, cebula, mąka pszenna ) Kasza pęczak (kasza jęczmienna pęczak)
Surówka z czerwonej kapusty. (kapusta czerwona, sok z cytryny.) Sok 100 % (sok jabłkowy).

Podwieczorek: Kanapka z dżemem morelowym. (bulka pszenna, masło 82%(z mleka), dżem morelowy niskosłodzony). Mleko do picia. (mleko 2%)
Jadłospis na dzień 2023-08-30
środa - 2023-08-30
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku. (mleko 2%, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) Kanapka z twarożkiem z ogórkiem. (bulka pszenna, masło 82% (z mleka), twaróg półtłusty (z
mleka), ogórek świeży, szczypiorek)

Obiad: Krupnik. (woda, mięso drobiowe ze skrzydeł indyka, marchew, pietruszka
korzeń, seler, por, kasza jęczmienna, ziemniaki, natka,m natka). Kotlet mielony pieczony. (mięso wieprzowe łopatka b/k., cebula, bułka tarta pszenna,olej rzepakowy,) Ziemniaki . Mizeria z jogurtem. (ogórek, jogurt naturalny(z mleka), koper). Kompot śliwkowy. (woda, śliwka mrożona)

Podwieczorek: Koktajl bananowo brzoskwiniowy. ( jogurt naturalny 2% (z mleka),
banany, brzoskwinie w syropie) Wafle ryżowe. (wafle ryżowe naturalne)
Jadłospis na dzień 2023-08-31
czwartek - 2023-08-31
Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku. (mleko 2%, płatki orkiszowe) Kanapka z serem i pomidorem. (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), ser żółty gouda (z mleka),
pomidor malinowy). Herbata owocowa, bez cukru. (herbata owocowa, woda)

Obiad: Zupa zacierkowa.. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, mięso z kurczaka tuszka, makaron zacierka pszenny, natka) Klopsy z dorsza w sosie
koperkowym (filet z dorsza mrożony, cebula, olej rzepakowy, bułka pszenna zwykła,
mleko 2%, woda, śmietana 12% (z mleka),koper) Ziemniaki gotowane. Surówka z kiszonej kapusty. (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, natka.)
Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona).

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny (marchew, arbuz, aronia.) Pałka kukurydziana (kasza kukurydziana).
Jadłospis na dzień 2023-09-01
piątek - 2023-09-01
Śniadanie: Kakao na mleku. (mleko 2%, kakao 12% tłuszczu) Kanapka z szynką wieprzową. (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), sałata, szynka wieprzowa gotowana, ogórek świeży, rzodkiewka)

Obiad: Zupa wielowarzywna. (woda, mięso ze skrzydeł indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, natka)
Leczo z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym z ryżem. (mięso z piersi kurczaka bez
skóry, pietruszka korzeń paski, marchew paski, papryka żółta, papryka czerwona, ananas w syropie, skrobia ziemniaczana, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, ryż biały). Kompot truskawkowy. (woda, truskawka mrożona).

Podwieczorek: Ciasto ucierane z jabłkiem. (mąka pszenna, jaja kurze całe, jogurt naturalny (z mleka), olej rzepakowy, proszek do pieczenia (pszenica mleko), jabłka)
Woda z cytryną. (woda, cytryna)

Do smażenia używany jest olej rzepakowy, a do surówek oliwa z oliwek.
Potrawy, zupy, sosy przygotowywane są z naturalnych składników, bez użycia konserwantów spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
Dzienne zużycie soli 2,25g./ 1 dziecko.
Zawartość cukru w 250 ml. Napoju przygotowanego w stołówce do spożycia wynosi 3g. Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.