Jadłospis (2023-10-09 - 2023-10-15)


Jadłospis na dzień 2023-10-09
poniedziałek - 2023-10-09
Śniadanie: Lane kluski na mleku. (mleko 2%, jaja kurze całe, mąka pszenna)
Kanapka z filetem z kurczaka z pomidorem. (bułka pszenna, masło 82% (z mleka), filet z kurczaka maślany, pomidor) Herbata z cytryną (woda, herbata czarna, cytryna)

Obiad: Zupa ziemniaczana. (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, żeberka wieprzowe, barszcz biały zakwas(mąka pszenna) śmietana 18%, majeranek) Gulasz wieprzowo-wołowy. (woda, mięso wieprzowe łopatka b/k,
wołowina b/k,, papryka, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza gryczana.
Ogórek kiszony z cebulką czerwoną. (ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy)
Kompot wiśniowy (woda, wiśnie mrożone)

Podwieczorek: Wafle ryżowe w polewie malinowej. (wafle ryżowe naturalne) Jabłko.
Herbata (woda, herbata czarna)
Jadłospis na dzień 2023-10-10
wtorek - 2023-10-10
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku. (mleko 2%, kawa zbożowa(żyto, jęczmień)
Kanapka z masłem. Parówka drobiowa . (chleb pszenno żytni, masło 82% (z mleka), parówka 98% mięsa z kurczaka , papryka słupki )

Obiad: Zupa z fasolką szparagową (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, mięso drobiowe skrzydła indycze, fasolka szparagowa mrożona, natka) .
Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych (mięso z piersi kurczaka b/s, jaja kurze
całe, płatki kukurydziane Lubella, olej rzepakowy) Ziemniaki. Mizeria z jogurtem
(ogórek świeży, jogurt naturalny (z mleka), koper) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona)

Podwieczorek: Mus owocowo warzywny (jabłko, banan, wiśnia, burak)
Pałka kukurydziana (kasza kukurydziana)
Jadłospis na dzień 2023-10-11
środa - 2023-10-11
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku. (mleko 2%, płatki owsiane) Kanapka z sałatą i jajkiem. (chleb żytni, masło 82% (z mleka) jaja kurze całe, sałata, rzodkiewka )
Herbata owocowa, bez cukru (woda, herbata owocowa)

Obiad: Zupa kalafiorowa (woda, mięso drobiowe tuszka z kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kalafior świeży, śmietana 18% (z mleka),natka).
Makaron pełnoziarnisty z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym (mięso wieprzowe szynka b/k, cebula, przecier pomidorowy 30%, olej rzepakowy, oregano, bazylia, ser żółty(z mleka), makaron pełnoziarnisty(pszenica) Sok 100%. (sok winogronowy 100%)

Podwieczorek: Koktajl bananowo malinowy z miodem. ( jogurt naturalny 2% (z mleka), banany, maliny mrożone, miód) Biszkopty. (jaja, pszenica)
Jadłospis na dzień 2023-10-12
czwartek - 2023-10-12
Śniadanie: Kakao na mleku. (mleko 2%, kakao 12% tłuszczu) Kanapka z filetem pieczonym z ogórkiem. (chleb pszenno żytni, masło 82%(z mleka), schab pieczony, sałata, ogórek świeży)

Obiad: Zupa ryżowo koperkowa (woda, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki, ryż biały, mięso drobiowe skrzydła indycze, koper) Pieczony filet z ryby.
(miruna mrożona filet b/s, mąka pszenna, olej rzepakowy) Ziemniaki Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, natka) Kompot owocowy. (woda, mieszanka kompotowa mrożona).

Podwieczorek: Kanapka z powidłami ze śliwek. (bułka pszenna, masło 82%(z mleka), powidła śliwkowe) Mleko do picia. (mleko 2%.)
Jadłospis na dzień 2023-10-13
piątek - 2023-10-13
Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku. (mleko 2%,płatki jęczmienne) Kanapka z serem żółtym z pomidorem. (bułka pszenna, masło 82%(z mleka), ser żółty (z mleka),
pomidor malinowy) Herbata z cytryną. (woda, herbata czarna, cytryna)

Obiad: Rosół z makaronem (woda, mięso ze skrzydeł indyka, mięso wołowe rostbef, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, makaron nitki( pszenny) natka) Pieczona pałka z kurczaka (podudzie z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawa ziołowa) Ziemniaki z koperkiem. Marchewka z groszkiem. (marchew groszek mrożony, mąka
pszenna, masło(z mleka) Kompot truskawkowo jabłkowy. (woda, truskawki mrożone, jabłka).

Podwieczorek: Bułka maślana (jaja, pszenica) Soczek owocowy ze słomką.

 Do smażenia potraw, surówek używany jest olej rzepakowy
 Potrawy, zupy, sosy przygotowywane są z naturalnych składników, bez użycia koncentratów
 spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
 Dzienne zużycie soli -2,25g./ 1 dziecko
 Zawartość cukru w 250 ml. napoju przygotowanego w stołówce do spożycia wynosi 3 g.
 Każde dziecko ma nieograniczony dostęp do wody pitnej.